Pelerinaj pentru credincioșii Parohiei „Sf. Trei Ierarhi” Bacău

Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” din Bacău a organizat în perioada 31 mai – 03 iunie 2021, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, un pelerinaj duhovnicesc, care a cuprins și numeroase obiective istorice şi culturale, fiind realizat cu sprijinul Agenţiei de Pelerinaje „Meteora Tour” a Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.

Primul obiectiv al acestui pelerinaj a fost „Mausoleul Duhovnicesc al Eroilor Reîntregirii Neamului Românesc” din Oituz, ce străjuiește la căpătâiul celor peste 18.600 de ostași din cimitirul eroilor, ridicat în anul 1913, cu sprijinul substanțial al familiei generalului Eremia Grigorescu.

Întrucât 2021 a fost declarat în Patriarhia Română „Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor”, preoţii Mihai-Flavius Balaban şi Marian Gliga, împreună cu pelerini din Parohia „Sfinţii Trei Ierarhi” Bacău, au săvârşit slujba Parastasului, alături de preoții Simion Purice și Bogdan-Ionel Piștea, slujitori ai Parohiei Grozeşti din Oituz, aducând astfel un prinos de cinstire eroilor neamului de pe Valea Oituzului, unde armata română a spus pentru prima dată „Pe aici nu se trece!”.

Tot în prima zi a pelerinajului s-au făcut popasuri duhovniceşti la Mănăstirile Cozia, Bistriţa (judeţul Vâlcea) şi Horezu (sau Hurezi).

A doua zi obiectivele au fost următoarele: Târgu Jiu, Complexul Brâncuşi, cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental „Calea Eroilor”, un omagiu adus eroilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, cu cele patru componente sculpturale: Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit, Mănăstirea Tismana, Cazanele Dunării (croazieră cu şalupa la statuia lui Decebal, Peştera Ponicova, Mănăstirea Mraconia, Tabula Traiana), Mănăstirea Vodiţa şi Drobeta-Turnu Severin.

În ziua a treia s-au făcut vizite la Mănăstirea Lainici, Mănăstirea Prislop (mormântul Părintelui Arsenie Boca, peştera Sf. Ioan de la Prislop) şi Cetatea Devei, Catedrala episcopală din Deva.

Ultima zi a fost dedicată următoarelor obiective istorice şi culturale: Sighişoara (singura cetate medievală locuită din Europa, care adăposteşte atât Muzeul de Istorie al oraşului, cât şi cel mai complex mecanism de ceasornic din România din epoca barocă), apoi staţiunea Sovata (Lacul Ursu), Lacu Roşu şi Cheile Bicazului.

Întreg parcursul acestui pelerinaj a fost însoţit de rugăciuni şi cântări duhovniceşti, constituind o cateheză continuă.

(Pr. B.M.F)