Joi, 23 noiembrie 2017 un grup de cadre didactice a vizitat, în localitatea nemțeană Stănița, muzeul etnografic Casa Vlădicăi, cu prilejul participării la Cercul pedagogic al învățătorilor desfășurat la Școala generală din localitate.
Cu prilejul desfășurării Cercului pedagogic al învățătorilor, cu tema „Tratarea diferențiată a elevilor în învățământul primar”, la Școala Generală din localitatea Stănița, în data de 23 noiembrie, un grup de învățători a vizitat principalele obiective culturale din localitate, între care și Muzeul etnografic Casa Vlădicăi. Aici, cadrele didactice au aflat amănunte despre inițiativa ctitoririi acestui edificiul muzeal, au putut admira exponatele care vorbesc despre obiceiurile locale, și despre viața culturală și spirituală a locuitorilor din această zonă nemțeană, și-au însușit informații din viața personalităților ecleziastice care s-au născut în această zonă.
Totodată, au putut fi admirate obiectele de uz casnic și gospodăresc, colecția de fotografii, veșmintele arhierești, obiectele de cult, cărțile și icoanele care au aparținut unor persoane originare din această zonă, ajunse în diferite ranguri ecleziastice.
După ce au participat la turul ghidat al muzeului, oaspeții au scris câteva gânduri în cartea de onoare și și-au împărtășit impresii din această vizită.
La final, cei prezenți și-au exprimat dorința de a reveni însoțiți de elevi, în perioada vacanțelor sau cu prilejul activităților extrașcolare pentru ca și cei tineri să poată cunoaște și înțelege modul de viață, preocupările și obiceiurile înaintașilor lor.
Casa Vlădicăi reprezintă forma restaurată a casei originale a părinților Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, zidite în anul 1848 după modelul caselor țărănești din prima jumătate a secolului al XIX-lea, fiind construită din pământ și lemn și acoperită cu șindrilă. Această casă a devenit muzeu la dorința testamentară a părintelui Înltreasfințitului Părinte Ioachim, domnul Nicolae Giosanu.
Muzeul etnografic Casa Vlădicăi a fost inaugurat în data de 20 iulie, cu prilejul manifestărilor cultural-religioase cunoscute sub denumirea de Zilele Comunei Stănița, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, a oficialităților centrale și locale, a cadrelor didactice, a elevilor și a credincioșilor din împrejurimi.
Acest edificiu este o oază de spiritualitate și civilizație nemțeană care va da mărturie peste timp despre obiceiurile și concepția despre viață a locuitorilor acestor meleaguri.