Astăzi, 29 ianuarie, elevii de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, însoțiți de părinții profesori, au participat la manifestările dedicate Sfinților Trei Ierarhi, patronii învățământului teologic, organizate la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva”.
Astăzi, 29 ianuarie, elevii de la Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman, însoțiți de părinții profesori, au participat la manifestările dedicate Sfinților Trei Ierarhi, patronii învățământului teologic, organizate la Catedrala Arhiepiscopală „Sfânta Parascheva”. După oficierea Sfintei Liturghii de către părinții profesori ai acestei instituții de învățământ, a fost săvârșită o slujbă de Te Deum sub protia părintelui arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, pentru binefacerile pe care Dumnezeu le-a revărsat asupra profesorilor și elevilor seminariști și asupra tuturor profesorilor și elevilor din învățământul românesc. De asemenea, elevii câștigători ai concursului dedicat contribuției pe care cei trei ierarhi au avut-o la educația tinerilor, desfășurat în data de 28 ianuarie, în Sala de festivități a Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”, au fost premiați de către părintele vicar cu premii constând în cărți. Apoi, a urmat un program cultural în care elevii au prezentat referate despre viața și activitatea celor trei ierarhi, precum și fragmente din operele lor referitoare le educația tinerilor, iar corul „Laudamus” al liceului, dirijat de domnul profesor Gheorghe Gozar, a interpretat cântece dedicate acestora.
La final, părintele vicar a vorbit celor prezenți despre faptul că cei trei ierarhi au adus un aport deosebit, prin viața și opera lor, la edificarea duhovnicească a bisericii: „Astăzi cinstim pe trei dintre ierarhii bisericii noastre, stâlpi ai Ortodoxiei, sfinți care au viețuit într-un mod aparte. Ei au înțeles viața aceasta cum puțini au reușit să o înțeleagă. Acești ierarhi au adus un aport deosebit la înzestrarea bisericii sub toate aspectele viețuirii pământești a ei, prin cugetarea înaltă, prin slujirea liturgică, prin înzestrarea ei cu edificii de caritate și prin cuvântul de viață dătător, hrănind sufletele celor ce alcătuiesc biserica dreptmăritoare de pe pământ”.
De asemenea, părintele vicar a subliniat aportul pe care fiecate dintre cei trei ierarhi l-a adus operei cultural-caritative a bisericii și despre cum pot ei să fie modele pentru tinerii de astăzi: „Sfinții Trei Ierarhi reprezintă pentru noi mintea care cugetă cele înalte, care străpunge văzduhurile și aduce mierea Duhului Sfânt pe care o împărtășește tuturor - Grigorie de Nazianz. Gura care vorbește, propoveduiește și învață cu timp și fără timp - Sf. Ioan Gură de Aur, și mâna care zidește, lucrează, biruiește și hrănește pe tot cel care are nevoie - pe cel flămând, însetat, gol sau pe cel bolnav - Sf. Vasile cel Mare. Trei sfinți ce întruchipează lucrarea duhovnicească a bisericii, drept pentru care au fost numiți pe bună dreptate ocrotitorii și povățuitorii școlilor teologice de toate gradele. Acești trei ierarhi au devenit paradigme pentru elevi și profesori și pentrut toți cei care slujesc biserica pentru că ei ne învață cum să lucrăm, cum să ne ajutăm și să ajutăm și pe alții, cum să fim de folos celor care au nevoie, ne învață cum să rostim cuvântul lui Dumnezeu pentru ca profunzime lui să ajungă la inima tuturor și pe înțelesul tururor, cum să cugetăm la cele înalte, cum să ne clădim pe noi înșine din cuvântul lui Dumnezeu, din cărțile părinților, din viețile sfinților. Privind la ei și urmându-le credința să învățăm a trăi pe pământ, dar cu mintea în cer”.
Activitatea de astăzi a încununat seria evenimentelor dedicate de elevii seminariști patronilor școlilor teologice și s-a desfășurat la inițiativa conducerii liceului teologic, în preajma sărbătorii Sfinților Trei Ierarhi și în contextul Anului omagial al educației tineretului creștin ortodox.
„Această sărbătoare a învățământului teologic are o vechime de 80 de ani, ea fiind instituită în anul 1936 cu prilejul unei conferințe panortodoxe susținute la Atena. Mulțumim Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru că a dat binecuvântare ca evenimentele de astăzi să se desfășoare, în mod plenar, în catedrala arhiepiscopală din Roman”, a precizat părintele Amărinei Ionuț, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec”.