Lucrările Adunării Naționale Bisericești au fost deschise miercuri dimineață de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel la Palatul Patriarhiei.
Preafericirea Sa a readus în atenție raportul-sinteză prezentat marți Consiliului Național Bisericesc și a subliniat faptul că este importantă și zidirea de lăcașuri sfinte, dar și edificarea duhovnicească a credincioșilor:
Ne ocupăm nu numai de zidirea de lăcașuri sfinte, ci și de zidirea duhovnicească a Bisericii din sufletele oamenilor, prin educație, prin sfințire, prin slujire liturgică și în mod deosebit prin opera social-filantropică.
114.142.717,61 lei au fost cheltuiți pentru susţinerea întregii activităţi de asistență socială și filantropică şi pentru sprijinirea sinistraților, în anul 2018 la nivelul Patriarhiei Române.
„O sumă considerabilă”, a apreciat Patriarhul României, în care nu sunt intră „activități caritabile ale parohiilor și mănăstirilor în favoarea bolnavilor, bătrânilor, copiilor și săracilor care nu au fost cuantificate și raportate sistematic centrelor eparhiale”.
Catedrala NaționalăTotodată, Patriarhul României a evidențiat evenimentele cu valoare de simbol care au avut loc într-un an binecuvântat de Dumnezeu, Anul Centenar, între care cel mai important a fost sfințirea Catedralei Naționale.
Despre Catedrală, Preafericirea Sa a spus că a fost din partea Bisericii „un simbol de cinstire deosebită a Centenarului Marii Uniri din 1918”.
Catedrala Națională „reprezintă spiritualitatea românească și unește simbolic iubirea față de Dumnezeu a poporului român cu recunoștința datorată eroilor neamului și înaintașilor”, a subliniat Patriarhul Daniel.
Lucrările au fost precedate de o slujbă de Te Deum oficiată în Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Ioan Casian, Episcopul Ortodox Român al Canadei, care a împlinit miercuri vârsta de 50 ani.
După cuvântul rostit de Patriarhul Daniel, membrii ANB au fost invitaţi să participe la şedinţele comisiilor permanente:
- Comisia Administrativ-juridică şi de validare;
- Comisia socială şi pentru comunicaţii media;
- Comisia culturală şi educaţională:
- Comisia economică, bugetară şi de patrimoniu imobiliar;
- Comisia pentru românii ortodocşi de peste hotare şi pentru relaţii externe bisericeşti.
A urmat examinarea lucrărilor şi întocmirea referatelor de comisiile permanente asupra Raportului General anual al CNB privind activitatea din Biserica Ortodoxă Română pe anul 2017 apoi reluarea lucrărilor şi prezentarea referatelor în plen.
După luările de cuvânt, va avea loc supunerea spre aprobare a hotărârilor ANB.
Evaluările și rapoartele făcute în aceste zile vor fi prezentate membrilor Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române care se vor reuni joi în ședință de lucru.
Basilica.ro