Implementarea timp de cinci ani a acestui proiect strategic (2018-2023) a avut rezultate notabile, cel mai important vector fiind progresul procentului de promovare a examenului de bacalaureat de elevii din seriile curente, de la 41% în 2013 la 91% în 2023.
În perioada 8-10 decembrie 2023 a avut loc la Sinaia Conferința anuală ROSE, care și-a propus analiza indicatorilor de progres atinși prin implementarea proiectului ROSE (Romania Secondary Education Project). În valoare totală de 200 de milioane de euro, proiectul ROSE a fost finanțat integral de Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în baza Acordului de Împrumut semnat între România și BIRD, la 17 aprilie 2015, fiind implementat de Ministerul Educației și Unitatea de Management al Proiectelor cu Finanțare Externă (UMPFE) între anii 2015 și 2023.
Conferința a fost prezidată de doamna Liliana Preoteasa, director UMPFE, și moderată de Radu Jugureanu, reprezentant al Consorțiului internațional de consultanță în management Horvath&Parteners, Paloma Petrescu, expert educațional cu expertiză în management organizațional, Megdonia Păunescu, coordonator Mentori ROSE.
Liceul Teologic „Episcop Melchisedec” din Roman a fost invitat să participe la Conferință, pentru a oferi propria perspectivă de bilanț la sfârșitul implementării proiectului, alături de alte 10 licee din regiuni diverse ale țării, invitație care onorează comunitatea educațională a seminarului romașcan, întrucât liceele participante la proiectul ROSE sunt în număr de 874. Coordonatorul proiectului ROSE „Viitorul meu depinde de mine!”, prof. Anamaria-Irina Stoica, a participat la conferință, alături de Mihaela Hulboacă, absolventă a liceului nostru și, în prezent, studentă la Facultatea de Teologie „Dumitru Stăniloae”, din Iași.
Intervenția din cadrul conferinței a subliniat impactul major pe care l-a avut implementarea proiectului ROSE cadrul liceului nostru: creșterea constantă a procentului de promovare a examenului de bacalaureat, posibilitatea organizării de excursii tematice la care să poată participa și elevi din medii defavorizate din punct de vedere financiar, renovarea unor spații ale liceului destinate desfășurării activității didactice, dotarea cu materiale didactice, echipamente IT și mobilier școlar, rezultate care, în majoritatea lor, nu ar fi fost posibile în lipsa fondurilor de care am putut dispune prin proiectul ROSE, rămânând pentru mult timp la stadiul de deziderat.
De altfel, standul alocat liceului a oferit posibilitatea participanților de a viziona, pe tot parcursul conferinței, o colecție generoasă de fotografii care surprind modul în care s-a desfășurat proiectul.
Pe această cale, aducem mulțumiri doamnelor Mihaela POPA, monitor ROSE, și Maria Pavelescu, mentor ROSE, fără de sprijinul și îndrumarea cărora, implementarea proiectului nostru nu s-ar fi putut realiza cu succes.
Totodată, comunitatea educațională a liceului teologic în care actul didactic are loc cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului aduce calde mulțumiri chiriarhului ei pentru preocuparea permanentă ca produsul educațional al Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” Roman să fie unul de calitate ridicată.
(Prof. Stoica Anamaria Irina)