Parteneriat medical franco-român pentru recuperarea neuro-motorie a copiilor cu autism din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Prin intermediul Sectorului Social – Filantropic și Misionar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în perioada 16-29 septembrie 2022, Asociația ,,Sfântul Voievod Ștefan cel Mare-Hârja”, jud. Bacău, a participat în Franța la cursurile de formare a specialiștilor în recuperarea medicală neuro-motorie a copiilor diagnosticați cu autism.

Acest lucru a fost posibil datorită parteneriatului asociației de la Hârja cu Asociația HAARP (Handicap Autisme Association Réunie du Parisis)  din Franța, din care fac parte mai multe centre printre care: ,,ESAT La Motagne”,  ,,IME le Clos du Parisis” și centrul din Vexin ,,La Haie Vive” a delegat doi angajați ai asociației, kinetoterapeutul Florina Alexandru (departamentul medical de recupera neuro-motorie) și doamna ing. Luciana Pascu (departamentul proiecte europene) pentru a observa cum sunt integrate persoanele cu autism în activitățile din viața de zi cu zi.

În Instituția ,,La Motagne” sunt 93 de persoane adulte care prezintă tulburări din spectrul autist, de personalitate cu sau fără deficit intelectual. Acestora le sunt oferite servicii medico-sociale și sunt încadrați în activități cu caracter profesional unde sunt susținuți financiar prin salariul lunar pe care îl primesc. Toți pacienții sunt integrați în activitățile preferate de aceștia, cum ar fi: Centrul de horticultură, Centrul de artă și sesiune de informatică, restaurantul instituției, în activitățile de teatru și în activitățile de bricolaj.

Instituția ,,IME le Clos du Parisis” este una de tip medico-educativ pentru copii sau adolescenți cu deficit intelectual însoțit sau nu de probleme de personalitate, de comunicare sau altele. Aici, cele două grupe (6-16 ani și 16-25 ani) au parte de terapie senzorială și psihomotrică cu educatori și terapeuți specializați.

Instituția ,,La Haie Vive”, cu rezidenți adulți care prezintă tulburări din spectrul autist, dar și alte deficite, oferă serviciie de integrare socială prin diverse activități din cadrul terapiei senzoriale, kinetoterapiei și psihomotricității efectuate în camerele special amenajate, în grădina senzorială sau la mica fermă a instituției.

La Instituția ,,ESAT La Motagne” reprezentanții noștri au participat la terapia de tip senzorială  de tip Snoezelen cu 2 adulți în sala de terapie, în grădina senzorială și la mica fermă.

Apoi, la ,,IME le Clos du Parisis” au observat 7 pacienți din grupa 10-12 ani cum participă la activități împreună cu cele două educatoare specializate pentru lucrul cu pacienții cu tulburări din spectrul autist și alte deficiențe.

În cadrul ,,La Haie Vive”, au asistat la terapie de tip Snoezelen cu 2 pacienți severi, cu T.S.A. asociat cu tulburări de comportament.

Înainte de a începe ziua pentru terapie, se face terapie muzicală cu kinetoterapeutul,  de la ,,ESAT La Motagne”, care a prezentat raționamentul ,,Snoezelen”, apoi s-a observat ,,căruciorul Snoezelen” care era pentru cei care nu se deplasau în sala senzorială la ,,La Haie Vive”, iar Psihomotricienii Helene Stavrokos și Maeliss Kampa, din această instituție, au prezentat în detaliu raționamentul ,,Snoezelen”, oferind suport scris, evaluări inițiale și câteva cărți ca și referințe pentru terapia cu adolescenți și copii cu T.S.A.

La final, la Centrul ,,ESAT La Motagne” delegații noștri au participat la o petrecere la care au fost invitați rezidenții, familiile acestora și personalul Centrului. Astfel de petreceri au loc lunar și sunt folosite diferite teme, iar decorațiunile sunt realizate de către pacienții și terapeuții Centrului.

,,Ceea ce m-a impresionat a fost faptul că terapia de tip Snoezelen era aplicată atât în afară cât și în interior, iar totalitatea activităților era pentru a ajuta pacientul atât senzorial,  cognitiv și motric. De asemenea, erau activități de grădinărit, echitație în ferma cu animale și la atelierul de tâmplările.”

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Asociația Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja" deține un centru de recuperare neuromotorie ce oferă servicii unui număr de 30 de copii și tineri cu dizabilități (Autism, Sindrom Down, ADHD și altele).

Florina Alexandru -kinetoterapeut delegat din cadrul Asociației ,,Sf. Voievod Ștefan cel Mare – Hârja