La invitația părintelui paroh Gheorghe Anghel, un sobor de preoți înconjurat de enoriașii acestei comunități a săvârșit, în ajunul sărbătorii, pe 11 decembrie, vecernia hramului bisericii Parohiei Vulpășești, Protopopiatul Roman.
După cuvântul de folos de la sfârșitul slujbei, părintele amfitrion a mulțumit Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântare, precum și părinților și fiilor duhovnicești ce-și asumă an de an acest legământ, de a petrece în rugăciune la slujba de seară închinată marelui taumaturg și învățător al credinței, ce ocrotește cu osârdie comunitatea din satul Vulpășești. Seara s-a încheiat cu o slujbă de pomenire a ctitorilor, fiecare creștin prezent primind un dar simbolic. Sărbătoarea Sf. Ierarh Spiridon de la Vulpășești va fi marcată, după cuviință, de săvârșirea slujbei Sfintei Liturghii în ziua de pomenire a sfântului ocrotitor al lăcașului de cult.
***
Locașul de cult zidit între anii 1892-1895 poartă hramul sfântului taumaturg din veacul al IV-lea dând curs unei tradiții ce atestă filiația duhovnicească a acestei comunități față de alt locaș de cult închinat Sf. Spiridon din 1893, Mănăstirea Precista Mare din Roman.
Evlavia dreptmăritorilor creștini la ierarhul Trimitundei (270-348) își are reperele principale în tradiția ce relatează învățătura de credință propovăduită și minunile sale, Biserica raportându-se la sfânt ca la un tămăduitor emblematic de boli. Nu întâmplător sunt atâtea așezăminte medicale în istoria Bisericii care au funcționat sub patronajul său. Parohia Vulpășești, formată din descendenții locuitorilor moșiei Hulpășești, atestată documentar în 1593, are din anul 1895 o biserică din zid ce poartă hramul sfântului Spiridon. Pictura monumentului, a cărei realizare a avut loc sub coordonarea părintelui Gheorghe Anghel, paroh al bisericii din 1985, a fost sfințită în anul 2001 de arhiereul vicar de atunci al Episcopiei Romanului, actualul chiriarh al eparhiei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Între realizările mai recente ale comunității coordonate de părintele paroh se înscriu edificarea capelei mortuare (2018), amenajarea spațiului din perimetrul bisericii (2016) și consolidarea acoperișului (2022). Catapeteasma realizată în secolul al XIX-lea, precum și clopotele montate în aceeași perioadă sunt moștenite de la vechiul locaș de cult, pe care unii cercetători îl atribuie unui schit al mănăstirii Precista Mare ce se afla odinioară în aceste locuri.
Cum fiecare comunitate în care moștenirea spirituală are astfel de repere cultivă predanii binecuvântate, enoriașii bisericii din Vulpășești închinate ierarhului Trimitundei se adună în rugăciune în fiecare an, în ajunul sărbătorii Sfântului Spiridon.
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru