Parohia „Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Roman și-a cinstit ocrotitorul

La o lună după ce Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a sfințit biserica din Roman închinată sfântului voievod, comunitatea acestui locaș de cult a sărbătorit 520 de ani de la nașterea sa în cer.

Sărbătorirea hramul bisericii romașcane a fost integrată în cadrul unui parteneriat mai larg, patronat de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, în cadrul căruia au participat instituții de cultură din județul Bacău și din județul Neamț, precum și reprezentanți ai unor instituții de învățământ superior de învățământ „Zilele Ștefaniene”, Ediția a III-a, 1-3 iulie 2024.
Ziua a debutat cu o sesiune de comunicări coordonată de părintele lect. univ. dr. Florin Aurel Țuscanu, realizată în sala „Ștefan cel Mare” a Muzeului de Istorie Roman, la care au participat o suită de cercetători de excepție ai activității marelui voievod, moderată de lect. univ. dr. Bogdan Constantin Neculau, și de Arhim. prof. dr. Mihail Daniliuc.
Vecernia hramului bisericii „Ștefan cel Mare și Sfânt” din municipiul Roman a reprezentat ocazia întâlnirii în rugăciune cu Sfântul voievod a enoriașilor și închinătorilor lăcașului de cult, târnosit recent de chiriarhul Romanului și Bacăului. La ceas de rugăciune, la invitația părintelui paroh Vasile Ghiniță-Șerban, un sobor format din slujitori ai altarului din cetatea mușatină, sub protia părintelui Arhim. dr. Andrei Ioniță, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la manifestare, a adus cinstire la slujba de seară marelui voievod canonizat în Biserica Ortodoxă Română din 1992. Tradiționalul cuvânt de învățătură de după vecernie a fost prezentat de părintele Maxim Melinte, consilier cultural al Mitropoliei Basarabiei. La vecernie au participat și reprezentanți ai autorităților, domnul profesor Laurențiu Dan Leoreanu, președinte al Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților și domnul economist Leonard Achiriloaei, primarul Municipiului Roman.
Sf. Liturghie din ziua prăznuirii Sfântului Ștefan cel Mare și Sfânt a circumscris sărbătoarea comunității de enoriași ai lăcașului, în anul binecuvântat în care edificiul a primit cămășa sfințeniei prin lucrarea sfințitoare a Arhiepiscopului Romanului și Bacăului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim. Manifestarea realizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinției Sale, „Zilele Ștefaniene” propune pentru zilele de 2 și 3 iuliei un program bogat de activități culturale ce vor avea loc la Bacău. 
Pr. Amărinii Ionuț Alexandru