Parohia „Sfântul Gheorghe” din municipiul Roman își cinstește ocrotitorul

În amurg de seară, în a treia zi a Marelui Praznic al Învierii Domnului nostru Iisus Hristos, 22 aprilie 2025, Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit Vecernia unită cu Litia în biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din municipiul Roman.

Slujba arhierească de seară a fost prilejuită de serbarea hramului bisericii, care îl are ca ocrotitor pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Alături de Ierarh au fost prezenți în rugăciune preacuviosul părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, preoți din municipiul Roman, coordonați de preotul protopop Antoce Dan Alexandru, domnul primar al municipiului Roman, prof. Dan Laurențiu Leoreanu, și credincioși romașcani. 

În cuvântul adresat credincioșilor, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre frumusețea liturgică a Săptămânii Luminate, perioadă în care ne aflăm și a mulțumit acestora pentru prezența la sfintele slujbe: „Vă mulțumesc pentru faptul că sunteți prezenți în rugăciune în sfânta biserică și pentru că răspundeți afirmativ la nevoile Bisericii ori de câte ori este necesar. Dumnezeu nu are noțiunea de „nu”, întrucât cunoaște doar binele. Așadar, și noi trebuie să facem binele ca să ne asemănăm cu Dumnezeu. Răul nu aparține nici nouă, nici lui Dumnezeu.”

De asemenea, ierarhul a mulțumit preoților slujitori și consiliului parohial pentru terenul pe care Parohia „Sfântul Gheorghe” l-a pus la dispoziție în vederea construirii noului sediu al Protoieriei Roman, ce va fi inaugurat în curând.

La final, preotul paroh Ioan Gherasimescu, alături de părinţii slujitori Bogdan Ioan Gherasimescu şi Vlad Nicolae Samoilă, a mulțumit Înalpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și pentru grija pe care o arată față de bunul mers al vieții duhovnicești  a credincioșilor  din această parohie, părintelui protoiereu Dan Alexandru Antoce, preoţilor care au slujit, autorităților locale şi, nu în ultimul rând, credincioşilor care au participat şi au înfrumuseţat această slujbă de seară.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Diaconia” al catedralei arhiepiscopale și de grupul cântăreților bisericești ai parohiilor romașcane.

                                                                                           ***

Biserica „Sfântul Gheorghe” din Roman a fost clădită între anii 1842 și 1847 pe cheltuiala familiei postelnicului Grigore Doni, originar din Ținutul Hotinului, care s-a refugiat la Roman după anexarea Basarabiei de către Imperiul Rus, în anul 1812. Impresionantă și astăzi prin monumentalitatea sa, biserica a fost realizată în stil neoclasic, după modelul unei biserici din Odesa.

pr. Vlad Nicolae Samoilă