În cea de-a treia duminică din Postul Paştelui, dedicată Sfintei Cruci, în Parohia „Sfântul Andrei Criteanul” cu hramul Acoperământul Maicii Domnului, din municipiul Bacău, protopopiatul Bacău, a fost implementat programul catehetic „Cinstirea icoanelor în Ortodoxie”.
Imediat după săvârșirea Sfintei Liturghii, cu binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, în parohia băcăuană a debutat programul catehetic „Cinstirea icoanelor în Ortodoxie”, din cadrul proiectului eparhial „Cateheze în parohii” (ediția a III-a), coordonat de către Biroul de catehizare din cadrul Sectorului Cultural al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului.
Având binecuvântarea IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim, acesta se dorește a fi implementat în parohiile din protopopiatele Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, în perioada Postului Pătimirilor Domnului din anul 2017.
În contextul “Anului omagial al sfintelor icoane, al iconarilor şi al pictorilor bisericeşti”, părintele paroh a susţinut prima cateheză cu titlul „Cinstirea icoanelor în general”, din seria celor cinci cateheze din programul catehetic.
Preotul paroh Gabriel Ichim-Radu, după susținerea primei teme, a concluzionat: «Icoana devine sfântă atât prin sfinţenia chipului pictat, dar și prin sfinţirea săvârşită cu harul Duhului Sfânt. Icoana este o formă de reprezentare strict simbolică, o mărturisire a Lui Dumnezeu cu ajutorul artei. Ea nu mângâie simţurile trupeşti, ci transpune și înalţă mintea şi inima creștinului spre contemplarea lui Dumnezeu». Cateheza a fost prezentată și în limbaj mimico-gestual de către un interpret.
La finalul prelegerii, credincioșii parohiei au fost invitați de către preoți pentru a participa, în data de 25 martie a.c., în Bacău, începând cu ora 16.30 la "Marșul pentru viață".
Evenimentul este organizat de asociații și fundații creștine și este susținut de către Patriarhia Română, la acesta fiind asteptați să participe câteva mii de persoane din tot județul Bacău, susținători ai familiei tradiționale și ai valorilor moral-creștine.
(Pr. Daniel Marari)