Parohia Mănăstirea Cașin II și-a serbat ocrotitorul

În Duminica a II-a a Sfântului și Marelui Post, credincioșii Parohiei Mănăstirea Cașin II și-au sărbătorit ocrotitorul, pe marele mistic bizantin Simeon Noul Teolog. La 1001 ani de la mutarea sa la cele cerești, parohia păstorită de către părintele Ioan Bârgăoanu, protoiereu al Protoieriei Onești, a organizat un amplu program liturgic ce a debutat sâmbătă seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia.

În ziua hramului, programul a continuat cu săvârșirea Dumnezeieștii Liturghii în sobor sub protia părintelui protosinghel Nicolae Dănilă, exarhul mănăstirilor din Eparhia Romanului și Bacăului.
În cuvântul de învățătură, preacuvioșia sa a explicat pericopa evanghelica referitoare la vindecarea slăbănogului din Capernaum. În continuare, părintele Ioan Bârgăoanu a mulțumit Preafericitului Părinte Daniel pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului la edificarea sfântului lăcaș de închinare și în special pentru că anul acesta a binecuvântat apariția la Editura Basilica a Patriarhiei Române a volumului ce va cuprinde textele simpozionului desfășurat în februarie 2022 Taina Omului Firescul Rugăciunii.
De asemenea, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântarea primită în organizarea hramului, pentru delegarea părintelui exarh, dar mai ales pentru faptul că permanent a purtat de grijă ca marele mistic bizantin să fie promovat în interiorul eparhiei.
La final, cei mai mulți dintre cei prezenți s-au împărtășit cu Sfintele Taine, iar din dragostea comitetului parohial au fost împărțite peste 300 de pachete cu hrana la care s-au adăugat flori pentru doamne și ultima apariție editorială a Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, "Copii, iubiți-vă mamele!”.
Prăznuirea Sfantului Simeon Noul Teolog a coincis anul acesta și cu prăznuirea Sf. Ierarh Grigorie Palama, continuatorul din secolul al XIV-lea a teologiei luminii și energiilor necreate.

(Pr. Andrei Silviu Neicu)