Patriarhul Daniel a oferit joi un dar duhovnicesc Parohiei „Mănăstirea Cașin II” din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: un veșmânt care a acoperit mai mult timp moaștele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou de la Catedrala Patriarhală. Preafericirea Sa și-a exprimat speranța că acesta va spori darul rugăciunii pentru credincioșii parohiei.
Patriarhul a menționat că unul din hramurile parohiei este „Sf. Simeon Noul Teolog”, un sfânt care are în comun cu Sfântul Cuvios Dimitrie cel Nou puterea rugăciunii.
„Sunt sfinți sihaștri, care au interiorizat lucrarea Duhului Sfânt în viața lor și, prin modelul vieții lor, dar și prin înțelepciunea lor, au devenit mărturisitori ai lucrării harului Duhului Sfânt în viața creștinilor”, a spus părintele patriarh.
Despre rugăciune
„Rugăciunea este (…) în primul rând lucrarea lui Dumnezeu în inima omului care se roagă. Prin rugăciune nu numai cerem, ci și primim prezența iubirii milostive a lui Hristos în sufletul nostru”, a subliniat Patriarhul Daniel.
„Un părinte duhovnicesc din Egipt spunea că semnul cel mai concret că rugăciunea a fost ascultată și că nu a fost făcută în grabă și cu risipire este bucuria pe care o lasă în sufletul celui care se roagă”, a adăugat el.
„Deci, dacă ai pace și bucurie în suflet după rugăciune, este semnul că rugăciunea a fost ascultată. Dacă după rugăciune ești în continuare agitat, întristat, tulburat, înseamnă ori că nu te-ai rugat îndeajuns, ori nu te-ai rugat cum trebuie, adică nu te-ai rugat cu atenție totală.”
De aceea, a adăugat Patriarhul României, „Sfinții Părinți care au făcut slujbele noastre le-au făcut să dureze în așa fel încât să nu fie slujbe făcute în grabă, ci slujbe făcute cu rost și cu roadă duhovnicească”.
O parohie cu un hram rar
Prezent la ceremonie, Părintele Arhimandrit Pimen Costea, Vicar Eparhial al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a declarat: „Veșmântul Cuviosului Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureștilor și al Catedralei Patriarhale, va fi pentru toți credincioșii din Moldova și în special din Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, un odor de preț, mângâietor de suflete”.
„Suntem conștienți că buzele multor credincioși au sărutat acest veșmânt și au adus și lacrimile, dar și bucuria, dar și speranța lor. Și noi le ducem până acolo, în Moldova, ca să întărim credința noastră ortodoxă”, a adăugat Părintele Ioan Bârgăoanu, Protopop de Onești și parohul Parohiei din comuna Mănăstirea Cașin, județul Bacău.
La anul se împlinește un mileniu de la adormirea Sfântului Cuvios Noul Teolog, unul din ocrotitorii Parohiei „Mănăstirea Cașin II”.
Părintele Ioan Bârgăoanu este autorul unei teze de licență despre „Duhul Sfânt în viața creștinului”, în care este prezentată și teologia Sfântului Simeon Noul Teolog.
Coordonatorul lucrării a fost chiar Părintele Patriarh Daniel în perioada în care era Mitropolit al Moldovei și Bucovinei. El remarca atunci că în eparhie nu exista încă o biserică ocrotită de Sf. Simeon Noul Teolog. (sursa: basilica.ro)
Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu