Parohia Horia din Protopopiatul Roman și-a serbat hramul

Sâmbătă, 11 iunie 2022, la biserica din localitatea Horia, cu hramul „Pogorârea Sfântului Duh”, a fost săvârșită Vecernia mare unită cu Litia de către un sobor de preoți aflați sub protia Preacuviosului Părinte Arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Părintele Arhimandrit Andrei Ioniță a transmis celor prezenți binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. În cuvântul de învățătură s-a evidențiat importanța praznicului Pogorârii Duhului Sfânt în viețile creștinilor aducându-se un îndemn credincioșilor către o trăire curată și adâncă a credinței creștin ortodoxe și o materializare a ei în fapte bune, sub ocrotirea harului Duhului Sfânt.

Părintele paroh Smerea Gheorghe a mulțumit ierarhului pentru binecuvântările transmise, părintelui exarh cultural pentru cuvânt, părintelui protopop Dan Alexandru Antoce pentru prezență, și tuturor celor care s-au implicat în realizarea etapelor necesare pentru a se materializa cum se cuvine bucuria hramului comunității, rugând pe Bunul Dumnezeu sa rânduiască sănătate și împliniri tuturor.

Satul Horia, cu vechea denumire de Elisabeta Doamna, primită de la regina Elisabeta, soția regelui Carol I, a fost binecuvântat, nu cu mult timp după înființare, și cu biserică, prin dania vrednicului de pomenire inginer Panaite Donici. Acest edificiu spiritual a  fost început în anul 1888 și terminat în anul 1894, inclusiv cu dependințele lui. Sfințirea acestei sfinte biserici, într- un stil antic grecesc în care sunt îmbinate cele trei stiluri antice: ionic, corintic și doric, existente la capitelurile templurilor antice, a avut loc în anul 1896 de către episcopul de Roman, Ironim, în ziua de 16 mai. Din pisania de marmură ce se află la intrarea în biserică, în pronaos, pe peretele din stânga, aflăm că aceasta sfântă biserică a fost ridicată Întru eterna glorie a Lui Dumnezeu și spre perpetua glorificare a transmiterii Sfântului Duh, întreaga cheltuială fiind suportată de Panaite Donici.