Parohia Cuci a organizat școala de vară pentru 75 de copii

18 August 2021

Începând cu 1 august și până în data de 14 august, prin binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Parohia Cuci s-au desfășurat activitățile Școlii de vară ,,Biserica, casa tuturor”, pentru 75 de copii, aceștia fiind tineri ai satului, fie veniți la bunici din orașele țării sau tineri care s-au întors din străinătate pentru a petrece vacanța cu rudele.

Activitățile s-au desfășurat în cadrul Așezământului social-filantropic ,,Dionisie Exiguul” şi în generoasa curte a bisericii cu hramul Adormirea Maicii Domnului din satul Cuci.

         În cadrul școlii de vară copiii au fost introduși în notația muzicii bizantine, sub coordonarea preotului paroh Carp Constantin Cătălin, aceasta finalizându-se cu două cântece bisericești: Balada Brâncovenilor şi frumosul imn al Maicii Domnului ,,Fecioară Maică”, ce au fost susținute la festivitatea de încheiere a acestor activități, în data de 16 august, în ziua de pomenire a Sfinţilor Brâcoveni.

         De asemenea, copii au descoperit etapele realizării unei icoane pe sticlă, aici fiind coordonați de doamna profesor dr. Monica D. Carp, ce activează la Clubul Copiilor Roman. De asemenea, tot sub coordonarea doamnei profesor, cursanții au realizat icoana Sfinţilor Brâncoveni, urmând, spre sfârşit, a participa la un concurs de creaţie plastică, numit ,,Festivalul-Magia Cuvintelor”, organizat de  Palatalul Copiilor din Iaşi.

         Sub coordonarea doamnei Florescu Adriana Maria, micii învăţăcei au reuşit să confecţioneze metanii de mână şi cruciuliţe de gât din şnur.

         O altă activitate ce i-a încântat pe copii a fost aceea a cântecului popular, ei învăţând pentru festivitatea de încheiere 8 melodii populare, coordonaţi de talentata eleva a Colegiului Roman-Vodă, Pralea Elena Cristiana.

         O parte dintre cursanţi au participat zi de zi la activităţile sportive, iniţiere în fotbal, sub îndrumarea a doi elevi ai Liceului cu Program Sportiv, Ţurcă Vladuţ şi Ilie Postolache. Cei doi i-au deprins pe copii cu lucruri tehnice care ţin de fotbal.

         Spre sfârşitul şcolii de vară, copiii au avut marea bucurie de a se reîntâlni cu studenta Grumezescu Diana Andeea, care a activat în trupa de teatru Gong. Sub coordonarea ei, tinerii au dat curs la diferite jocuri ce ţin de atenţie, logică, concetrare, încredere şi relaxare.

         În acest timp, cursanţii au realizat dulceaţă de cireşe albe şi negre, frumos ambalată, ce va fi vândută, urmând ca veniturile obţinute să fie donate în scop social-filantropic.

         Cele 14 zile de activitate au fot încheiate de fiecare dată cu rugăciunea de seară. În toate aceste zile copiii au fost separați din fața gadget-urilor timp de 4 ore pentru a activa sub mâna coordonatorilor.

De asemena, în fiecare zi copiii au beneficiat de sucuri şi dulciuri de post, ce au fost donate atât de fiii satului, cât şi de oameni ce nu fac parte din comunitate, dar care au admirat activităţile  parohiei.

         Un loc deosebit în cadrul acestor zile l-au avut mamele copiilor cu vârsta mai mică, care au ajutat şi ele la supravegherea şi coordonarea micilor învăţăcei.

         La festivitatea de încheiere, din data de 16 august, copiii au prezentat rodul muncii lor: icoanele cu Maica Domnului, pe sticlă, icoanele Sfinţilor Martiri Brâncoveni, dulceaţa de cireşe şi cântecele populare.

         ,,Ca preot m-am simţit bucuros să  pot organiza aceste activităţi frumoase, iar ca recunoştinţă au fost aceste cuvinte: ,,Mie îmi place la Şcoala de Vară! şi ,,când vom mai face Şcoala de Vară?” a relatat părintele paroh, al Parohiei Cuci, organizatorul acestor activităţi.