Parohia „Crucea de piatră” din Protopopiatul Onești și-a cinstit ocrotitorul

Sfântul Sfințit Mucenic Antim Ivireanul, mitropolitul Țării Românești, a fost cinstit miercuri, 27 septembrie, în biserica Parohiei „Crucea de Piatră”, singura biserică din cuprinsul Protoieriei Onești care îl are ca ocrotitor.

          Ziua de 27 septembrie reprezintă pentru locuitorii cartierului „Crucea de Piatră” din municipiul Onești moment de aleasă bucurie, întrucât este prăznuit Sfântul Antim Ivireanul, cel care acum doi ani de zile, în momentul resfințirii bisericii parohiale, a fost rânduit a fi ocrotitor al acesteia, alături de Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfântul Cuvios Dimitrie Basarabov.

          Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie a fost săvârșită de un sobor de preoți sub protia părintelui protoiereu Ioan Bârgăoanu, răspunsurile la strană fiind date de un grup de preoți, apropiați ai părintelui paroh Gheorghe Aramă, conduși de părintele Elisei Roncea, care au înfrumusețat rugăciunea intonând un frumos Axion în limba greacă.  

          În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la sfârșitul slujbei, părintele protoiereu a evidențiat trăsăturile alese ale eruditului, poliglotului și iubitorului de carte ierarh care, deși georgian de neam, s-a identificat pe deplin cu poporul român, pe care l-a slujit prin întreaga activitate pastoral-misionară, social-filantropică și tipografică, din momentul în care a fost adus la noi în țară și până la moartea sa martirică. De asemenea, părintele protoiereu a vorbit despre binecuvântarea pe care o au credincioșii din această parohie, având ocrotitor și un mare ierarh al Bisericii din țara noastră, despre viața și activitatea căruia credincioșii știu prea puține lucruri.

          În cuvântul de încheiere, părintele paroh și-a manifestat bucuria prilejuită de unicitatea hramului Sfântului Sfințit Mucenic Antim Ivireanul în Protopopiatul Onești și a mulțumit celor prezenți, clerici și mireni, pentru dragostea arătată față de mitropolitul sfânt, îndemnându-i să își iubească țara și neamul cel puțin așa cum a făcut-o acesta.

Pr. Florin Robert Blănaru