La finalul slujbei, IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a rostit un cuvânt de felicitare cu prilejul onomasticii Părintelui Patriarh Daniel și i-a oferit din partea Sfântului Sinod o icoană a Maicii Domnului. De asemenea mai mulți copii prezenți la Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală i-au oferit flori Preafericirii Sale.
În cuvântul rostit, IPS Laurențiu a subliniat calitatea de Părinte a Patriarhului Daniel, pe care o manifestă prin grija arătată atât față de cler cât și față de credincioșii păstoriți.
Când spunem numele de Părinte simțim cu adevărat apropierea și grija deosebită pe care o are ca păstor pentru noi toți. Este o sarcină grea, dar pe care Preafericirea Sa o onorează cu multă demnitate și cu multă dragoste, a spus ierarhul.
În continuare, Părintele Mitropolit a vorbit despre viața Sfântului Proroc Daniel, păstor pentru popoare, cel care prin înțelepciunea sa și prin darul lui Dumnezeu a astupat gurile leilor, dar a și transmis lumii ca profet încetarea Legii celei vechi care coincidea cu venirea Mântuitorului în lume.
În acest context aniversar, Înaltpreasfinția Sa a amintit și de momentul sărbătoririi a zece ani de slujire ai Preafericitului Părinte Daniel ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Ierarhul a spus despre Părintele Patriarh că a făcut cinste Bisericii, împlinind cele trei slujiri primite de la Mântuitorul Iisus Hristos.
Referitor la slujirea arhierească a Patriarhului Daniel, Părintele Mitropolit a mărturisit: De fiecare dată când slujim cu Părintele Patriarh simțim dragostea și comuniunea care vin de sus și se manifestă între noi.
Ne este pildă și model de slujire și de propovăduire a adevărului mântuitor, a subliniat IPS Laurențiu, vorbind despre învățăturile pe care le transmite Patriarhul prin intermediul canalelor media ale Patriarhiei Române.
În continuare, vorbind despre lucrarea pastorală, misionară și filantropică a Părintelui Patriarh, IPS Laurențiu a spus: Noi ierarhii, alergăm în a-l imita și nu îl ajungem.
Înaltpreasfinția Sa a amintit și de Catedrala Mântuirii Neamului, pe care a numit-o un vis măreț nu doar al Preafericitului ci al nostru al tuturor.
Dacă lucrul acesta este uneori luat în râs și batjocorit, dacă sunt acuzate sau calculate greșit toate lucrurile acestea se uită un lucru: poporul lui Dumnezeu care este 86% din populația țării noastre cotizează, dă statului, pentru ca statul să ajute la realizarea unui monument al națiunii noastre, a spus ierarhul.
Un an până la sfințirea Catedralei Mântuirii NeamuluiPărintele Patriarh Daniel a mulțumit pentru cuvintele de felicitare și s subliniat faptul că lucrarea Bisericii se face în comuniune: Împreună lucrăm în Biserică pentru mântuirea noastră și a celor încredințați nouă. Avem totdeauna ajutorul Mântuitorului Hristos, Arhiereul Veșnic, Arhipăstorul, al Maicii Domnului și al tuturor sfinților.
Patriarhul a spus că cel care i-a dat acest nume la intrarea în monahism a fost Părintele Ilie Cleopa.
În continuare, Părintele Patriarh a vorbit despre cinstirea Sfântului Proroc Daniel și a celor trei tineri serbați împreună cu el, care sunt cunoscuți mai ales pentru calitatea lor de postitori fiind pomeniți la binecuvântarea prinoaselor ca cei care erau hrăniți mai mult cu semințe, nu cu bucate alese.
Ne rugăm sfinților ocrotitori ai noștri ca să ne păzească, să ne lumineze și să fie călăuzitori împreună cu îngerul păzitor, pe calea mântuirii, a adăugat la final Patriarhul Daniel.