Părintele Epifanie Bulancea, „duhovnicul Măgurei” a fost înmormântat

Sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 11.00 părintele Epifanie Bulancea, ctitorul înnoitor și duhovnicul soborului de maici al Mănăstirii Măgura Ocnei, a fost înmormântat în cimitirul din curtea așezământului monastic. Slujba de înhumare a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

În locul unde istoria dăinuie, acolo unde cerul se îmbină armonios cu pământul, în locul oarecum retras pentru lume și cămară de rugăciune pentru călugări, la Mănăstirea Măgura Ocnei, părintele arhim. Epifanie Bulancea a fost condus spre Cer de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și de credincioșii care l-au ascultat, l-au iubit și prețuit pe duhovnicul inimilor lor.

Viața Părintelui Epifanie Bulancea s-a consumat în lumina lui Hristos şi L-a împărtășit pe Acesta luminând prin povața sa, parcursul spiritual a mii de credincioși, pelerini ce şi-au îndreptat pașii către așezământul monahal. Ca și părinte duhovnicesc, acesta a fost călăuză, duhovnic, îndrumător şi model de urmat pentru mulți preoți şi călugări, pentru tineri şi vârstinci, pentru cei aflaţi în nevoi.

După slujba de prohodire săvârșită în prezența preoților și pelerinilor cu inimile îndoliate, în cuvântul său, Ierarhul a evocat personalitatea marelui duhovnic și a alinat suferința fiilor săi duhovnicești.

Părintele Epifanie a fost un ctitor al acestei mănăstiri și un iscusit duhovnic, un restaurator de temple ale Duhului Sfânt ale miilor de credincioși laici și ale sutelor de preoți de mir din România și din străinătate. În dimineața zilei de 25 ale lunii lui prier, marele  Avvă s-a născut în Cer. El a fost un duhovnic paradigmatic și un călugăr misionar exemplar. Zicala din bătrâni: Omul sfințește locul, s-a împlinit cu prisosință în viața o părintelui Epifanie, adormit în Domnul. El a fost un om deosebit care a știut să transfigureze timpul și locul unde Dumnezeu l-a trimis la misiune. Ca monah de vocație a impresionat prin simplitate, sfințenia vieții și cumințenia sa. Viața terestră a sa a fost o Liturghie neîntreruptă.

Ierarhul a precizat în cuvântul său faptul că pentru părintele Epifanie ziua adormirii sale este o zi de Paște:

Părinte Epifanie, astăzi pentru tine este zi de Paște. Toată această lume adunată în incinta mănăstirii Măgura închinată Înălțării Domnului, pe care a-i ctitorit-o , unde ai slujit, unde te-ai rugat, unde ai mângâiat atâția credincioși și ai consacrat atâtea tinere pentru viața monahală, a venit pentru tine. Sufletul tău a plecat în Ceruri ca să vadă fața Celui în care a crezut. Hristos Dumnezeu să te odihnească în pace și să te așeze în soborul cuvioșilor părinți.

Născut pe 30 octombrie 1929, din părinții Ioan şi Alexandra Bulancea, în localitatea Corod, jud. Galați, după terminarea școlii generale, la o vârstă fragedă, a cerut să fie primit ca frate la Mănăstirea Bogdana. Aici a fost hirotonit ierodiacon, în ziua de 2 februarie 1952, de către Episcopul Teofil Herineanu, pe seama Mănăstirii Bogdana, jud. Bacău. În data de 15 august 1958 a fost hirotonit ieromonah de către același ierarh pe seama Catedralei arhiepiscopale „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, unde a îndeplinit şi ascultarea de mare ecleziarh, până în anul 1986. A urmat cursurile Seminarului Teologic „Veniamin Costachi”, M-rea Neamț, promoția 1975 şi, apoi, pe ale Facultății de Teologie, București, pe care a absolvit-o în anul 1979. A fost hirotesit protosinghel (1979) şi a fost ridicat la rangul de arhimandrit în anul 1990. Între anii 1986-1990, a fost stareț al Schitului Durău, iar din 1990 şi până la momentul trecerii sale la cele veșnice a fost păstor de suflete şi inima ce pulsa duhovnicește la Mănăstirea „Înălțarea Domnului”, Măgura Ocnei, Bacău.

(Pr. Daniel Marari)