Părintele Cristian Gabriel Mazilu s-a mutat la ceruri

Am aflat cu nespusă durere de plecarea timpurie din lumea aceasta, în urma unei grele suferințe, a unuia dintre  preoții destoinici ai Eparhiei Romanului și Bacăului, în data de 09 februarie 2020. Moartea fulgerătoare a preotului Cristian Gabriel Mazilu de la Biserica ”Schimbarea la Faţă” din cartierul Poieni, orașul Târgu Ocna, Protopopiatul Onești, a lăsat în urmă multă durere în sufletul soției și a celor doi copii ai săi, dar și în inimile enoriașilor pe care i-a păstorit timp de  24 de ani.

A fost un preot cu alese calități sufletești, implicat în numeroase activități pastoral-duhovnicești și social-filantropice, râvnitor, apropiat de enoriașii săi, mereu în preajma celor aflați în suferință, implicat în multe proiecte educaționale dedicate tinerilor, dar și în lucrări de construire și înfrumusețare a lăcașurilor de cult din parohia unde și-a desfășurat misiunea. Părintele Mazilu s-a remarcat ca fiind un neobosit căutător al adevărului în acțiunea de descoperire a mormintelor deținuților politici, ca voluntar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER); deputat în Adunarea Bisericească a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, timp de două mandate; un slujitor care și-a asumat chemarea preoțească mereu inspirându-se din paradigma vieții Sfântului Vasile cel Mare, dar și din învățăturile marilor duhovnici ai Ortodoxiei românești, reușind să îmbine pasiunea pentru studiu, insuflată de timpuriu în familie de distinșii săi părinți, cu vocația preoțească.

La vârsta de numai 54 de ani, după aproape un sfert de veac de pastorație în mijlocul credincioșilor din Parohia „Schimbarea la Față”, cartierul Poieni, în duminica ce anunță începutul Triodului și pregătirea pentru nevoința postului închinat Pătimirilor Domnului, părintele Cristian Gabriel Mazilu a fost chemat de Dumnezeu în Biserica Triumfătoare, unde avem speranța că va fi așezat în soborul preoților din ierarhia cerească pentru a sluji Liturghia sub protia Arhiereului Cel veșnic, Mântuitorul nostru Iisus Hristos, și a se împărtăși din lumina Învierii.

În aceste momente de adâncă suferință, adresăm familiei îndoliate, doamnei preotese Nicoleta Mazilu și celor două fiice, Teofana-Andreea și Irina, cele mai profunde gânduri de compasiune, rugând pe Hristos Domnul să le dăruiască puterea de a putea depăși incomensurabila durere prin care le este dat să treacă. 

Rugăm pe Milostivul Dumnezeu să primească sufletul destoinicului Său slujitor în Împărăția Cerurilor!

Dumnezeu să-l odihnească!

† IOACHIM,

Arhiepiscopul Romanului și Bacăului

                                                                                                ****

Părintele Cristian Gabriel Mazilu a fost slujitor timp de 24 de ani la Biserica ”Schimbarea la Faţă” din cartierul Poieni, orașul Târgu Ocna, un râvnitor voluntar al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER) în acțiunea de căutare și descoperire a mormintelor deţinuţilor politici morți în penitenciarul din localitate și înhumați în cimitirul Parohiei Poieni.

Date biografice:
Născut 02.11.1966 în com. Codăeşti, jud. Vaslui, fiu al preotului profesor Radu Mazilu şi al presbiterei profesor Elena Mazilu.

Căsătorit  pe 17 iulie 1995 cu Nicoleta Mazilu (fostă Savin, născută în Oneşti, la 01.09.1967), profesor titular din 1997, grad didactic I, la Şcoala Gimnazială Nr.2, Tg. Ocna.

Copii:
Mazilu Teofana-Andreea, n. 29.11.2000
Mazilu Irina, n. 21.04.2004

Studii:
-Liceul „Mihail Kogălniceanu“, mun. Vaslui, promoţia 1985;
- Institutul Politehnic „Gh. Asachi“ din Iaşi, Facultatea de Electrotehnică, secţia Ingineri, promoţia 1992;
- Universitatea „Al. I Cuza“ din Iaşi, Facultatea de Teologie Ortodoxă, secţia Pastorală, cursuri de zi, promoţia 1996 (cu media anilor de studii: 8,58  şi  media Examenului de Licenţă: 9,50, titlul Lucrării de Licenţă: Sfântul Vasile ce Mare în contextul secolului de aur al teologiei creştine).

Cursuri și specializări:
-Deputat în Adunarea Eparhială a Romanului a Bacăului 2014-2018 și 2018-2022
- participant la „Seminarul despre alcoolism adresat clerului ortodox“, an 2008, prof. Frantz Floyd;
- coordonator al Proiectului „Alege şcoala!“ (desfăşurat între anii 2011-2012), al Patriarhiei Române, în cadrul Protoieriei Oneşti;

Hirotonii:
- diacon la 25 martie 1996,  în Biserica „Vovidenia“ din Iaşi, de către P.F. Daniel, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române;
- preot la 31 martie 1996, pe seama Paraclisului Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Iaşi, de către P.S. Calinic Botoşăneanul Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor;

Hirotesii:
- iconom, 4 sept.1999, în Biserica „Schimbarea la Faţă“, Poieni, Tg. Ocna, de către I.P.S. Eftimie al Romanului şi Bacăului;
- iconom stavrofor, 14 nov. 2004, de către P.S.Dr. Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Romanului şi Bacăului.

Examene preoțești:
- definitivat în preoţie, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, an 2000, cu media 9,33;
- examen de promovare, la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iaşi, an 2001, cu media 9,25.
 
Realizări pastoral-misionare și administrativ-gospodărești:
- 1998 – Tg. Ocna, Biserica „Răducanu“, susține conferința: Rolul credincioşilor mireni în Biserica Ortodoxă;
- Membru de onoare al Asociaţiei „Cultul eroilor“, din 25.03.2008;
- Diplomă jubiliară „600 de ani de atestare documentară a oraşului Tîrgu Ocna“, primită de la Primăria oraşului Tg. Ocna, pe 19.08.2010.
- Sfinţire la Biserica din Poieni, Tg. Ocna, pe 5 sep.1999, de către I.P.S. Eftimie
(S-au realizat: tencuială interioară şi exterioară a bisericii; prima pictură; catapeteasmă, strane şi scaun arhieresc noi; extinderea bisericii prin adăugarea unui pridvor închis; placarea elevaţiei cu piatră; recondiţionarea şi vopsirea acoperişului; montarea centralei şi a instalaţiei de aer condiţionat; reacoperirea cu tablă nouă a casei praznicale.)
- Sfinţire la Bis. „Sf. Împăraţi“, Tg. Ocna, 14 nov. 2014, de  către PS Dr. Ioachim Băcăuanul
(S-au realizat: refacerea exteriorului bisericii; placarea în piatră a temeliei; recondiţionarea şi vopsirea acoperişului; construirea casei praznicale şi a troiţei din intersecţia cu drumul către Slănic-Moldova; construirea unei noi clopotniţe; achiziţionarea unui clopot de 260 de kg; construirea camerei mortuare; achiziţionarea instalaţiei de sonorizare.)
- Inițiatorul și organizatorul concursului „Toacă și ie moldovenească“, ajuns la ediția a III-a, desfășurat în colaborare cu Schitul „Sf. Cv. Eftimie cel Mare“ din Poieni, Tg. Ocna;
- Construirea împreună cu enoriaşii a 7 troiţe pe teritoriul Parohiei;
- intermedierea retrocedării a 6,9 ha de pădure pentru Parohie şi obţinerea Titlului de Proprietate în urma demersurilor repetate făcute între anii 1998-2008;
- redactor al revistei „Sarea Pământului“, având în această publicaţie şi în altele 56 de articole;
- dobândirea titlurilor de proprietate pentru cele două lăcașuri de cult și pentru curțile lor.
 
Dumnezeu să îl așeze cu drepții în Împărăția Sa!