La Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești a avut loc cea de-a treia întâlnire academică, cu prilejul conferințelor post pascale organizate sub genericul „Roadele Învierii Domnului și simțirea lui Dumnezeu prin rugăciune”.
Miercuri, 25 mai 2022, începând cu ora 18.00, la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești, pr. conf. dr. Gavril Ioan Trifa, conferenţiar universitar la Departamentul de Studii Româneşti din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Timişoara., a susținut conferința „De la Ierusalim la Emaus, starea moral-duhovnicească a omului contemporan”.
După intonarea imnului învierii, părintele moderator Daniel Enea a urat bun venit părintelui conferențiar Gavril Ioan Trifa, și a făcut o prezentare succintă a invitatului serii.
Așa cum a obișnuit auditoriul și în celelalte întâlniri, părintele profesor Daniel Enea a ales și pentru această seară, cu scopul de a ne introduce în atmosferă, câteva versuri din poemul liric „Ontologia morții și învierii Domnului – Istorie și Metaistorie, poem alcătuit de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Părintele conf. dr. Gavril Ioan Trifa și-a început prelegerea manifestându-și bucuria de a fi prezent în această „catedrală somptuoasă, o catedrală despre care am aflat atât de multe lucruri frumoase de la părintele Daniel, încât îmi doream să ajung aici și iată că a rânduit Domnul”, dar și bucuria de a răspunde afirmativ la invitația părintelui Daniel, aceasta datorită prieteniei îndelungate dintre aceștia, încă din perioada studiilor doctorale din București.
Plecând de la Evanghelia de la Sf. Ap. și Ev. Luca, cap. 24 în care este relatată călătoria celor doi ucenici, Luca și Cleopa, părintele conferențiar a transmis că acest pasaj din evanghelia ilustrează exact starea noastră moral-duhovnicească. „Dacă ar fi să tâlcuim simbolic, cei doi ucenici, care mergeau dinspre Ierusalim spre Emaus, suntem noi înșine. Ierusalimul reprezintă starea inimii sau inima pașnică, iar Emausul reprezintă inima împrăștiată. Dar în momentul în care Hristos li s-a descoperit la frângerea pâinii, li s-a schimbat direcția, plecând din acel ceas de la Emaus la Ierusalim. Pentru a putea fi părtași acestei învieri lăuntrice, acestei schimbări interioare, acestei atingeri a lui Dumnezeu din lăuntrul nostru și rămânerea Lui acolo este nevoie, așa cum spune Sfântul Isac Sirul, de două virtuți creștine: smerenia și dragostea.”
Totodată părintele profesor, plecând de la cuvintele Sfântului Simeon Noul Teolog: „Pocăința mea nu este decât strigătul nostru – Doamne nu mai vreau să fiu așa cum am fost, ci vreau să fiu cu Tine!”, a transmis tuturor că pocăința, smerenia și dragostea sunt virtuțile care duc la revenirea noastră de la Emaus la Ierusalim, de la lumea care ne acaparează, la chemarea Domnului Hristos de a fi și a rămâne cu El pe tot parcursul vieții noastre.
Pentru momentul de respiro dintre cele două părți ale întâlnirii, Corul „Ioana Ghika-Comănești” și „Corul de copii „Phronesis”, coordonați de Pr. Anastăsoaie Simion și Pr. Țuglea Constantin-Adrian au delectat auditoriul cu un program de cântece pascale.
În partea a doua a serii, părintele conferențiar a răspuns întrebărilor venite din partea auditoriului, și a prezentat auditoriului 4 volume „Cuviosul Gherontie cel nebun pentru Hristos”, apărute la Editura Episcopiei Devei și Hunedoarei, și care îi au ca autori pe pr. Dorin Opriș și Monica Opriș, oferind în mod gratuit și în limita disponibilității câte un volum celor prezenți.
În final, moderatorul întâlnirii pr. Daniel Enea a mulțumit părintelui profesor pentru prezență și experiența oferită, și a anunțat faptul că ultima întâlnire din seria conferințelor post pascale va avea loc, luni, 6 iunie 2022, începând cu ora 18.00, la Catedrala „Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae” din Moinești, când va fi susținută conferința „Darul de a-L cunoaște pe Domnul în aproapele nostru” de către pr. conf. dr. Constantin Jinga din cadrul Facultăţii de Litere, Istorie şi Teologie, Universitatea de Vest, Timişoara.
*Conferințele postpascale organizate la Catedrala Nașterea Maicii Domnului și Sfântul Ierarh Nicolae din Moinești fac parte din seria de manifestări dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Siond al Bisericii Ortodoxe Române drept „Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului” și „Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț”.
Pr. Cristian-Ioan Balaban