Sâmbătă, 12 iunie 2021, la Mănăstirea „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Runc a fost oficiată Sfânta Liturghie și slujba Parastasului pentru părintele arhimandrit Serafim Huzdup, la împlinirea unui an de la trecerea sa la cele veșnice, de către părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial. Cu acest prilej a fost lansat și volumul intitulat Chipul nemuritor al unui părinte harismatic, arhimandritul Serafim Huzdup, ce a apărut la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
După oficierea Sfintei Liturghii, IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit slujba Parastasului la mormântul părintelui Serafim arhimandritul, la final vorbind despre acest părinte emblematic pentru Eparhie.
Aici, lângă crucea care adăpostește mormântul părintelui Serafim, ne-am oprit și noi o clipă pentru a medita și a aduce în memorie pe cel care ne-a fost drag, pe cel care a fost duhovnic, pe cel pe care Dumnezeu l-a iubit și l-a luat după cum știe El mai bine în zilele acestea trecătoare, el despărțindu-se de noi și ajungând, credem, în Împărăția lui Dumnezeu, acolo unde nădăjduim să ajungem toți. Dragii mei, dacă în această viață nu avem perspectiva mântuirii înseamnă că este în van tot ceea ce realizăm. Drumul nostru pe pământ se sfârșește aici în mormânt unde stăm o perioadă, ca într-un dormitor, pentru că morții nu mor când sunt puși în morminte, ci atunci când cad în uitare.
Cu această ocazie, a fost lansat, de către părintele arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, volumul intitulat Chipul nemuritor al unui părinte harismatic, arhimandritul Serafim Huzdup, apărut la Editura Filocalia.
Suntem la momentul în care rememorăm viața părintelui Serafim și ne aducem aminte cu bucurie de clipele petrecute împreună. Suntem, dar, și întristați, căci în mod neașteptat plecarea sa a fost într-o discreție totală. La sfatul IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim și la implicarea părintelui Pimen Costea, ne-am hotărât să întocmim un album care să fie format dintr-un mănunchi de cuvinte, mărturie a părinților stareți, a măicuțelor starețe, a ucenicilor și preoților care l-au cunoscut. Tocul de cerneală nu se oprește la acest mic volum intitulat sugestiv Chipul nemuritor al părintelui harismatic, arhimandritul Serafim. Acesta cuprinde scrierile unui număr de 24 de autori, fiecare cu talentul său scriitoricesc.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul mănăstirii de la Runc.
Vrednicul de pomenire arhimandrit Serafim a plecat la Domnul în mod neașteptat, la doar 46 de ani, în ziua de 12 iunie. Apropiat colaborator al Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, părintele a fost exarh al mănăstirilor din cadrul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului (2002-2005), iar din 2009 a ocupat funcţia de consilier silvic şi agricol la Centrul eparhial, la care s-a adăugat și responsabilitatea de eclesiarh al Catedralei Arhiepiscopale din Roman.
(Pr. Daniel-Ionel Marari)