Părintele Adrian Costin a fost înmormântat la Așezământul social - filantropic de la Hârja

În cursul zilei de 28 aprilie, în prima zi de Paști, bucuria Învierii, care s-a așternut asupra Așezământului social – filantropic de la Hârja, a fost tulburată de vestea fulgerătoare că Preotul Adrian Costin, rezident al Așezământului și împreună slujitor alături de Pr. Paroh Ilarion Mâță în cadrul Parohiei „Sf. Gheorghe” – Hârja, a fost chemat la Domnul.

Durerea despărțirii a fost experimentată atât de beneficiarii serviciilor social – medicale din cadrul Așezământului „Sf. Voievod Ștefan cel Mare” - Hârja, cât și de enoriașii Parohiei Ruginoasa, din cadrul Protopopiatului Roman, în care părintele Adrian a slujit lui Dumnezeu, până la vârsta de 58 de ani. Din pricina unor probleme de sănătate a fost nevoit să se retragă din activitatea administrativă a parohiei, fără însă să părăsească îndatoririle pastoral – misionare pe care a continuat să le împlinească prin slujirea aproapelui, la Ansamblul social – eclesial de la Hârja. În ciuda bolii, părintele Adrian Costin s-a ridicat la adevărata demnitate preoțească, fiind permanent în slujba bătrânilor și a bolnavilor, descoperindu-le că suferința poate fi depășită mai ușor alături de Hristos-Euharistic. Dragostea pe care a împărtășit-o părintele Adrian Costin enorașilor săi și rezidenților Așezământului, a fost confirmată pe data de 2 mai, când Paraclisul „Sf. Dionisie Exiguul” a fost neîncăpător. Credincioșilor Parohiei Ruginoasă s-au alăturat în glas de rugăciune beneficiarii serviciilor sociale și comunitatea eclezială de la Hârja unde a slujit timp de 9 ani și preoții, colegi ai Părintelui Adrian, care au poposit la căpătâiul fratelui lor, împreună slujitor, transformând întristarea despărțirii în bucuria Învierii. Dumnezeu să-l așeze cu drepții pe Părintele Adrian Costin, având nădejdea că începând din această zi, Așezământul „Sf. Voievod Ștefan ce Mare” - Hârja are încă un rugător în ceruri! Hristos a înviat, Părinte Adrian!

Biografia Părintelui Adrian Costin: S-a născut la 18 sept. 1951 în localitatea Porcești, astăzi Moldoveni, jud Neamț, în familia cântărețului bisericesc Vasile și Olimpia Costin. Au fost 11 frați la părinți, din care 3 au murit prematur, Adrian fiind cel mai mic. Au rămas în viață 4 baieți și 4 fete, trei dintre copii fiind licențiați. Părintele Adrian a urmat școala generală din satul natal, apoi cl. V - VIII la Onești, fiind susținut de sora sa. În 1966 a intrat cu examen la Seminarul Teologic de la Mănăstirea Neamț, absolvindu-l în 1971. Apoi urmează Institutul de Teologie din București, sustinând licența în 1975. În acest an, la 17 august, se căsătorește cu Mihaela Țuscanu, iar în septembrie 1975 este hirotonit preot de către PS Eftimie Luca, pe seama Parohiei Ruginoasa. Aici a avut o activitate rodnică vreme de aproximativ 25 de ani, după care, din motive de sănătate, se pensionează pe caz de boala. Din aprilie 2010 s-a internat în Căminul de la Hârja unde a slujit până la sfârșitul vieții. A trecut la cele veșnice în ziua de Paști, 28 aprilie 2019.

(Pr. Petru Pavăl - Slujitor la Asezamantul social- medical Hârja)