Parastas de șapte ani pentru Neculai Giosanu, tatăl IPS Părinte Ioachim

Astăzi, 18 ianuarie 2020 la Catedrala Arhiepiscopală din Roman a avut loc Liturghia Arhierească la care a participat IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul slujbei a avut loc pomenirea de șapte ani a domnului Neculai Giosanu, tatăl IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim.

La Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a avut loc astăzi, 18 ianuarie, slujba de pomenire a domnului Neculai Giosanu.

Parastasul de 7 ani a fost oficiat, după Sfânta Liturghie Arhierească, de un sobor de preoți consilieri și inspectori eparhiali, preoți slujitori la Catedrală, împreună cu PS Părinte Calinic Botoșăneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, în prezența Înaltpreasfințitului Ioachim, și a unui număr impresionant de credincioși care au ținut să se roage și acum, alături de ierarhul de la Roman, pentru părintele său, mutat la Domnul.

Ierarhul de la Iași a vorbit în cuvântul său despre calea sufletului pe drumul veșniciei, făcând aducere aminte de domnul Necului Giosanu:

Acum, la șapte ani de la strămutarea sa la cele veșnice, suntem încredințați că acesta care a trecut dincolo primenit sufletește și trupește, învingând moartea cu conștiinta faptului că și aceasta face parte dintr-un ritm cosmic, rânduit de Dumnezeu. Acolo a regăsit-o pe soția sa Anica. Veșnică să le fie pomenirea, din neam în neam!

IPS Părinte Ioachim a mulțumit pentru cuvântul adresat cu privire la părintele său trupesc și la memoria sa.

Mai rar auzim despre teologia eshatologică ortodoxă presărată așa de frumos cu trăirea sfinților, a prietenilor și casnicilor lui Dumnezeu ce au trăit de-a lungul istoriei bimilenare a Bisericii Ortodoxe întemeiate de Mântuitorul nostru Iisus Hristos. Acum șapte ani, PS Voastră, ați fost cel care ați prohodit pe părintele nostru Neculai Giosanu, care a  fost așezat acolo cu trupul în grădina sau în dormitorul de la Stănița, unde doarme somnul de veci, așteptând acest minunat sau înfricoșător glas al trâmbiței lui Dumnezeu, care va fi sunat de îngeri și va chema toate neamurile la judecata de obște. Vă mulțumim că ați făcut să retrăim această dimensiune sacră a Parastasului și a rugăciunilor pe care noi le facem pentru toți cei plecați în odihna lui Dumnezeu și în memoria noastră. Vă mulțumim că ne-ați întărit din nou duhovnicește Preasfinția Voastră!

 La final, IPS Părinte Ioachim a remarcat și faptul că localnicii din Stăniţa au fost mereu ataşaţi de istoria şi spiritualitatea ortodoxă, amintind că în aceste locuri s-au născut mulţi părinţi şi vieţuitori din mănăstiri. De asemenea, Înaltpreasfinţia Sa a ținut să mulţumească tuturor, cler și popor, pentru prezenţa la Sfânta Liturghie și pentru momentul de rugăciune și pomenire a tatălui său.

(pr. Daniel-Ionel Marari)