Ortodoxie și Ortopraxie

În ziua de 1 August, la începutul postului închinat Maicii Domnului, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, primarul municipiului Roman și membrii Consiliului local Roman au discutat pe seama memoriului înaintat de Centrul eparhial Roman vizând terenul amplasat în proximitatea Spitalului ”Precista”.

Pentru Biserica Ortodoxă, ziua de 1 august marchează, din punct de vedere spiritual, începutul postului Adormirii Maicii Domnului, timp de pocăință și practicare a virtuților. În acest context duhovnicesc, aleșii locali ai Municipiului Roman s-au gândit să discute pe seama memoriului înaintat de Centrul eparhial Roman, vizând un teren amplasat în proximitatea Spitalului ”Precista”. Prezent la acest eveniment, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a declarat: Biserica Ortodoxă, în care şi prin care noi descoperim şi trăim viaţa în Dumnezeu, ne situează pe calea cea dreaptă şi sigură care duce în transcendentul divin. A fi ortodox înseamnă a avea curajul de a mărturisi pe Hristos, Care doreşte «ca toţi să fie una» (Ioan 17, 21), şi a crede cu tărie că în El umanitatea şi cosmosul îşi găsesc împlinirea, se purifică, se desăvârşesc pentru totdeauna, ieșind din sfera negativului, a morţii fizice şi psihice. A fi ortodox înseamnă, aşadar, a rămâne în dragostea Lui şi a-L alege ca normă de viaţă, purtând crucea rânduită de El (cf. Galateni 2, 20) pe drumul către Înviere. Cu acest deziderat în suflet, Arhiepiscopia  Romanului şi Bacăului doreşte să consolideze, să reabiliteze şi să doteze potrivit exigenţelor în vigoare patrimoniul spitalicesc de excepţie – Spitalul Precista, unde să-şi împlinească o parte din misiunea hristică faţă de oamenii suferinzi şi neajutoraţi, după programul său social-filantropic intitulat tehnic: Ortodoxie şi Ortopraxie.”

Viitorul Ansamblu Spitalicesc ”Precista” din Roman este gândit ca o entitate medicală, atât în folos public local, cât și cu impact județean și regional. Specialitățile medicale care fac parte din structura de servicii sunt unice la nivelul județului Neamț, prin integrarea serviciilor existente într-o singură bază de tratament, și sunt rezultatul unor analize statistice și economice de impact și cost-eficiență. Acest complex spitalicesc vine în susținerea celorlalte spitale din județ cu profil acuți, fiind un spital încadrat în categoria V,  cu următoarele specialități : compartiment neurologie, compartiment recuperare medicală-neurologie, compartiment cronici și compartiment îngrijiri paleative.

Profilul medical a fost ales în urma analizelor morbidității regionale care au demonstrat că județul Neamț pierde foarte mulți bani prin migrarea paciențiilor către alte entități medicale din alte județe. Acest nou spital nu vine în concurență cu spitalele de acuți din județul Neamț, ci completează paleta medicală de servicii județene. O mare parte dintre pacienții externați din secțiile de acuți din județul Neamț va fi recuperată în această unitate, astfel închizându-se cercul pentru pacienții nemțeni. Datele statistice arată că peste 25% din pacienții județului Neamț migrează spre alte județe. Prin acest proiect, vrem să reținem un procent important dintre aceștia. Acest aspect va avea un impact pozitiv asupra sumelor decontate de către Casa Județeană de Asigurări și considerăm de importanță strategică județeană susținerea și dezvoltarea acestor servicii în orașul Roman”, a declarat  Dr. Horea Timiș, consilier management spitalicesc.

Existența acestui nou ansamblu medical se adresează tuturor asiguraților din sistemul național de sănătate, care pot accesa gratuit viitoarele servicii medicale la cele mai înalte standarde occidentale, orice asigurat și neasigurat atât din orașul Roman, cât și de pe tot teritoriul României putând să acceseze aceste servicii medicale. Prin integrarea serviciilor de recuperare, acest complex spitalicesc va fi un punct de referință și de specialitate regional.

”În acest spital vor putea fi tratate toate cazurile de recuperare neurologică, post-accident vascular, post-infarct miocardic, post-traumatism, și mai ales afecțiuni din sfera neurologică complexă. Baza de tratament are o componentă de recuperare și pentru copiii cu tetrapareză spastică și alte boli neurovegetative, din studiile noastre reieșind drama acestor familii din județul Neamț și din regiunea Moldovei resimțită și prin deplasările costisitoare pe care trebuie să le facă în alte regiuni ale țării. Pe lângă crearea locurilor de muncă, noul complex spitalicesc se va distinge prin calitatea serviciilor oferite și standardele de tratament. Pe această cale, mulțumim Consiliului Local Roman și Domnului Primar Dan Laurențiu Leoreanu pentru înțelegerea și susținerea arătată în reabilitarea și extinderea Așezământului spitalicesc Precista Mare”, a precizat domnul Aurelian C-tin Alexa, manager proiect.