Onor adus unui veteran de război care a atins 100 de ani de viață, din filia Medeleni a Parohiei Poieni

În satul Medeleni din comuna Vultureni, marți, 12 iulie, a fost zi de sărbătoare. Locuitorii satului și ai comunei l-au sărbătorit, la împlinirea vârstei de 100 de ani de viață, pe veteranul de război Petrea Bondalici. Evenimentul a fost inițiat de către părintele Vasile Liche, parohul Bisericii „Sfinții Voievozi” din sat, ctitorită de stolnicul Ioan Tacu și ridicată, la început din lemn, în anul 1820. La eveniment a fost prezent părintele protoiereu Eugen-Ciprian Ciuche, împreună cu preoți ai localităților învecinate, alături de gen. flot. aer. (rtr) dr. Vasile Florea, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război, reprezentanți ai Garnizoanei Bacău, ai Filialei Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor și de primarul comunei Vultureni, Dragoș Boghian.

Sărbătoritul de la Medeleni a venit la biserică încă de dimineață și a asistat, alături de fratele său, Gheorghe Bondalici, care a ajuns și el la 96 de ani, la Sfânta Liturghie, care a deschis evenimentul. Petrea Bondalici a impresionat pe toți cu lumina de pe fața sa și cu bucuria care i se citea în priviri. Născut pe 12 iulie 1922 în satul Medeleni, veteranul, care a luptat cu Regimentul 5 Artilerie timp de trei ani pe fronturile de est și de vest ale celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost înaintat, la aniversarea sutei de ani de viață, la gradul onorific de maior. Pe front a fost decorat, însă, cu medalia „Bărbăție și Credință” cu Spade, clasa a III-a.

Omagii, diplome aniversare și cadouri

După slujba din biserică, personalitatea și meritele veteranului au fost omagiate de părintele protopop, de generalul Vasile Florea, de primarul comunei și de președintele Filialei Cultul Eroilor, Dănuț Voicu.

„În persoana veteranului Petrea Bondalici – a spus părintele protopop – avem o împlinire și o desăvârșire a acestei vieți binecuvântate pe care Dumnezeu i-a dăruit-o, dar care a trecut prin atâtea situații dificile, prin război. E un model pentru noi, un luminător, o persoană care, prin credință și cu multă râvnă față de patria străbună, a reușit să ajungă la această vârstă”.

Părintele protopop i-a înmânat sărbătoritului, din partea parohiei Poieni, o Diplomă aniversară și o icoană a sfinților Petru și Pavel, dar și o carte de rugăciuni din partea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, în semn de prețuire și respect pentru jertfa adusă în sprijinul bisericii și a neamului românesc.
„Am venit să sărbătorim, la Medeleni, un erou viu – a spus generalul Vasile Florea. Sunt eroi care au căzut pe câmpul de luptă, dar și care au revenit la familiile și la casele lor. Un asemenea om, acum, la 100 de ani, este un adevărat monument”.

Și președintele Filialei Veteranilor de Război i-a oferit sărbătoritului câteva simboluri din partea Asociației Națională a Veteranilor de Război Medalia comemorativă „Al Doilea Război Mondial 1041-1945”, o Diplomă aniversară și un drapel al patriei.

De asemenea, primarul comunei i-a acordat o Diplomă aniversară și un premiu în bani, iar din Partea Garnizoanei Bacău, veteranului i-a fost înmânat, de reprezentanții Unității de Artilerie a Forțelor Terestre, diplome de onoare și cadouri. La rândul său, Dănuț Voicu, de la care am aflat că în comuna Vultureni erau la un moment dat 152 de veterani de război, dintre care circa 11 purtau numele de familie Bondalici, i-a oferit o Diplomă aniversară. Astfel de diplome au fost acordate de Filiala Cultul Eroilor și preotului paroh Vasile Liche și primarului Dragoș Boghian.

Totdeauna activ, mereu cu fruntea sus

Un îndemn surprinzător, dar profund, i-a fost dat sărbătoritului chiar de părintele Vasile Liche: „Moș Petrache – a spus preotul -, o singură dorință am la mata: în cei trei ani de luptă pe care i-ai parcurs ai ascultat tot timpul ordinele superiorilor. Acum, în fața lui Dumnezeu, te rog să nu execuți niciodată comanda «Pe loc repaus!». Să mergi înainte tot cu fruntea sus, ca și până acum”.

La final, sărbătoritul a mulțumit tuturor participanților la eveniment și le-a împărtășit câteva crâmpeie din tumultuoasa sa participare la război. Apoi, Grupul vocal „Ciobănașul”, din comuna Vultureni, condus de profesorul Ioachim Dămoc, președintele Asociației Despărțământul Astra Vasile Alecsandri, i-a dedicat veteranului câteva cântece patriotice și populare.

Petru Done