Sâmbătă, 21 mai 2022, în ziua de pomenire a Sfinților Împărați Constantin și mama sa Elena, un sobor de preoți băcăuani, sub protia preacuviosului părinte arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a săvârșit Sfânta Liturghie la Parohia „Sfinții Împărați Constantin și Elena” cu prilejul hramului acestui sfânt lăcaș. După Sfânta Liturghie, 40 de elevi care au obținut rezultate deosebite la faza județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă au fost premiați de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
La Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată sub protia preacuviosului părinte arhimandrit Pimen Costea în foișorul din latura de Nord a sfântului lăcaș, de către un sobor de preoți din administrația bisericească și de la bisericile din municipiu, au participat credincioși băcăuani, dar și elevi însoțiți de cadrele didactice.
După Sfânta Liturghie, la inițiativa preotului Adrian Alexandrescu, inspector școlar de disciplina Religie, au fost premiați 40 de elevi care au obținut rezultate deosebite la faza județeană a Olimpiadei de Religie Ortodoxă. Premiile, constând în cărți apărute la Editura Filocalia a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, au fost oferite de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim elevilor băcăuani în semn de apreciere pentru efortul depus și pentru rezultatele obținute, dar și pentru promovarea valorilor cultural-religioase ale Bisericii. În cuvântul adresat celor prezenți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat pe toți elevii premiați subliniind faptul că prin ei lucrează Dumnezeu:
„Astăzi ne-am odihnit duhovnicește aici la Parohia Sfinții Împărați din Bacău, știindu-vă icoane vii și conștiente de care Biserica are atâta nevoie și sunteți aici fiecare zidiți în Trupul lui Hristos. Noi toți suntem mădulare ale Trupului lui Hristos, iar dacă avem conștiința prezenței lui Hristos, atunci viața noastră se transformă în liturghie. Pentru aceasta Îi mulțumim lui Dumnezeu în viața noastră. Acești copii care vor fi premiați sunt cei care au primit multe daruri și binefaceri de la Dumnezeu, iar Dumnezeu lucrează prin ei”.
Preotul Adrian Alexandrescu, inspector școlar județean a subliniat în cuvântul său lucrarea comună pe care Biserica și Școala o depun în vederea educației tinerilor, precum și implicarea Eparhiei Romanului și Bacăului prin proiectele educaționale eparhiale:
„Este o realitate faptul că în Bacău două instituții, Biserica și Școala, își dau mâna pentru a-i forma pe tineri. Biserica sprijină educația și sprijină excelența educațională pentru că educația în sine este rodul creativității și al strădaniei omului în raport cu harul cel dumnezeiesc spre mai binele omenesc și mântuirea ființei umane. Învățământul băcăuan salută implicarea pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului o raportează la elevii și tinerii din județ, mai ales prin programul eparhial „Lăsați copiii să vină la Mine și nu-i opriți!”.
La final, preotul consilier eparhial Adrian Ciobanu, paroh al Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, a mulțumit Ierarhului și preoților pentru binecuvântare și slujire și a vorbit despre bucuria pe care au trăit-o membrii comunității parohiale în această zi de sărbătoare așezată sub ocrotirea sfinților ocrotitori și ai Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec:
„Zile de aleasă bucurie duhovnicească a îngăduit Dumnezeu membrilor comunității bisericii noastre ca la sărbătoarea Sfinților Împărați Constantin și Elena să fie aduse spre cinstire moaștele Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec. Într-o lume în care căutăm pacea, a venit în mijlocul nostru un reper al rugăciunii, acest sfânt fiind numit dascăl al rugăciunii și iscusit duhovnic. El vorbea despre importanța Rugăciunii Inimii și cât de mult folos duhovnicesc ne poate aduce aceasta atunci când reușim să ne-o însușim așa cum se cuvine, pentru că rostind această rugăciune Îl aducem pe Dumnezeu Însuși în sufletele noastre”.
Acest eveniment anual tradițional se înscrie între activitățile majore pe care Arhiepiscopia Romanului și Bacăului le dedică tinerilor, alături de alte proiecte cultural-educaționale între care amintim proiectele „Școală după școală” și „Cateheze în parohii”.
La acest popas duhovnicesc prilejuit de hramul bisericii, pelerinii care au participat la Sfânta Liturghie au avut ocazia de a cinsti sfintele moaște ale Sfântului Cuvios Iosif de la Văratec, aduse special pentru acest eveniment de către o delegație de maici de la Mănăstirea Văratec, condusă de monahia Iosefina Giosanu, stareța acestei oaze de spiritualitate nemțene.
Răspunsurile liturgice au fost oferite de corul de maici al Mănăstirii Văratec.