Oaspeți de seamă, la Casa Vlădicăi

 

În data de 29 martie 2018, Muzeul etnografic Casa Vlădicăi din localitatea nemțeană Stănița a fost gazda unei activități educaționale la care au participat elevi de la Școala Generală-Comuna Stănița și cadre didactice ce fac parte din Cercul pedagogic Nr. 9 al directorilor și directorilor adjuncți.

Treisprezece conducători de unități școlare nemțene au participat la Cercul pedagogic Nr. 9 al directorilor și directorilor adjuncți, organizat de Școala Generală - Comuna Stănița în data de 29 martie, sub directa purtare de grijă a doamnei Maria Ghiniță și a domnului Gheorghe Brânzei, inspectori școlari în cadrul Inspectoratului Școlar General Neamț.

După ce în prima parte a zilei au vizitat școala din localitate și au prezentat referate pe tema „Managementul timpului și al stresului”, urmate de dezbateri și concluzii, cadrele didactice s-au deplasat la muzeul etnografic Casa Vlădicăi aflat în latura de S-V a localității, acolo unde un grup de elevi sub îndrumarea doamnei prof. Ichim Mirela, au organizat o șezătoare ce a avut ca tematică tradițiile pascale.

Distinșii aspeți au fost  întâmpinați la Casa Vlădicăi de părintele consilier Valentin Băltoi, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest eveniment, apoi au asistat la turul ghidat al muzeului aflând cu acest prilej informații referitoare la anul construcției imobilului și istoria transformării acestuia în muzeu, momentul inaugurării, precum și la perspectivele și așteptările ctitorilor în privința introducerii acestuia în circuitul turistic local și județean. Cu acest prilej, cadrele didactice și elevii au putut admira cele 170 de exponate și rolul pe care acestea îl aveau în gospodăria de altădată a răzeșilor mușatini din aceste locuri pitorești și au aflat amănunte din viața personalităților ecleziastice locale care au devenit peste timp nume rezonante ale vieții spirituale românești.

Totodată, 14 elevi, îmbrăcați în frumoase straie populare, au prezentat obiceiuri și tradiții de Paști în cadrul unei șezători desfășurate într-una dintre cele patru odăi ale Casei Vlădicăi. Copiii au au prezentat semnificația teologică și tradițională a încondeierii ouălor și au vorbit despre tradițiile culinare specifice acestei perioade.

Apoi, domnul inspector școlar Gheorghe Brânzei a apreciat efortul elevilor și al organizatorilor, mulțumind tinerilor pentru faptul că știu să pună în valoare patrimoniul tradițional al înaintașilor lor. De asemenea, domnia sa a transmis un cuvânt de apreciere Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru inițiativa de a transforma casa părintească într-o locație care să pună în valoare patrimoniul religios și etnografic local.

„Gestul pe care Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim ni l-a prilejuit astăzi de a intra în casa amenajată, pe care inspirat a botezat-o Casa Vlădicăi, ne determină să-i mulțumim. Ativitatea de astăzi mi-a provocat emoție, iar acest loc poartă cu el o încărcătură spirituală deosebită. Îi dorim Ierarhului să-i dăruiască Bunul Dumnezeu ani mulți, să păstorească Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cu înțelepciune și har. A pus aici început bun unei lucrări de spirit care va rodi în timp un rod bogat. Sunt onorat pentru faptul că am avut ocazia să cunosc un astfel de loc și am participat la un eveniment atât de frumos organizat”.

La final, cadrele didactice au scris câteva gânduri în Cartea de onoare a muzeului și au primit în dar, din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, ctitorul muzeului care astăzi a împlinit vârsta de 64 de ani, în semn de apreciere pentru activitatea depusă în slujba educației, volumul Zece trepte ale pocăinței și volumul Poeme.