În săptămâna 26 august – 1 septembrie 2024, s-au desfășurat primele activități din cadrul Proiectului socio-educațional desfășurat în parteneriat cu Consiliul Județean Bacău, Proiect finanțat pe Legea 350/2005.
În cadrul proiectului social „Asistența socială, medicală și educațională pentru promovarea valorilor intergeneraționale!”, participanții, reprezentați de 36 de beneficiari ai Centrului rezidențial de îngrijire a persoanelor vârstnice – Hârja, de cei 20 de copii proveniți din medii defavorizate, beneficiari ai Centrului de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” Hârja și 10 copii cu tulburări din spectrul autist, beneficiari ai Centrului de recuperare neuromotorie pentru copii și tineret „Sf. Parascheva” Hârja, au luat parte la primele activități, acestea constând într-un concurs dedicat sărbătoririi ocrotitorului Centrului de Zi pentru copiii din cadrul Asociației Hârja: Concursul „Dionisie cel Smerit”.
Dionisie cel Smerit, sau Dionisie Exiguul (n. cca 470 - d. cca 545, Roma), denumit și Părintele Erei Creștine, a fost un teolog din secolul al VI-lea, originar din Sciția Minor (Dobrogea de astăzi), care este cunoscut pentru propunerea numărării anilor începând cu anul nașterii lui Isus Hristos sau Anno Domini, sistem de numărare utilizat atât în calendarul iulian cât și în calendarul gregorian.
Trei mari virtuţi au împodobit viaţa Sfântului Dionisie Exiguul: credinţa ortodoxă păstrată cu sfinţenie de-a lungul întregii vieţi, smerenia inimii și dragostea faţă de Dumnezeu şi de oameni, virtuți pe care le promovăm în activitățile sociale, educaționale, culturale și intergeneraționale din cadrul Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare”, Hârja.
În linia acestor virtuți, săptămâna de activități din cadrul Proiectului Social de la Hârja, și-a propus următoarele priorități:
- Incluziunea socială: cu focus pe acţiunile care promovează incluziunea, diversitatea, egalitatea, echilibrul de gen şi non-discriminarea în domeniile educaţie şi tineret;
- Asumarea de valori comune: egalitatea, nediscriminarea și incluziunea socială, inclusiv pentru beneficiarii cu neurodeficiențe și intergeneraționale prin incluziunea persoanelor vârstnice din cadrul centrului rezidențial;
- Dezvoltarea inteligenței emoționale prin identificarea emoțiilor, dezvoltarea vocabularului emoțional, creșterea empatiei, cu activități specifice precum împărtășirea de povești de viață și joc de rol;
- Dezvoltarea competențelor sociale, civice și interculturale, siguranța online și starea de bine în lumea digitală activități ce îi ajută pe beneficiari la cum să combată discriminarea, segregarea, rasismul, fenomenul bullying (inclusive cyber-bullying, violența, știrile false și alte forme de dezinformare online);
- Activități de echipă și sportive în vederea achizițiilor de sănătate știind că sportul ajută la creșterea funcțiilor cognitive și mentale, la echilibrul emoțional dezvoltând astfel capacitatea de reacție, reflexie, dar și rapiditate în gândire;
- Activități spirituale și duhovnicești, pentru ca viața noastră să capete plenitudine, ea trebuie îndreptată către smerenia inimii și dragostea faţă de Dumnezeu şi de oameni urmând modelul hristic al dăruirii de sine;
- Testarea achizițiilor prin organizarea unui concurs caresă evalueze achizițiile unei săptămâni pline de activități, testare ce va fi urmată cât de curând de o festivitatea de celebrare a rezultatelor, acordarea de diplome, premii, dar și resurse materiale, rechizite și ghiozdane pentru a marca deschiderea noului an școlar.
PLANUL ACTIVITĂȚILOR DE PROIECT DESFĂȘURATE ÎN SĂPTĂMÂNA 26 AUGUST – 1 SEPTEMBRIE 2024 ÎN CADRUL ASOCIAȚIEI „SF. VOIEVOD ȘTEFAN CEL MARE – HÂRJA”
Luni, 26 august 2024 - Incluziunea Socială
Centrul de Zi „Sf. Dionisie Exiguul” a demarat săptămâna cu activități dedicate incluzivității. Copiii au participat la „Povești de viață” și jocuri de rol, explorând cine sunt și rolul lor în lume. Activitățile „Copacul Prieteniei” și „Brățara aprecierilor” au fost menite să sublinieze importanța acceptanței și a înțelegerii unicității fiecăruia. Ziua s-a încheiat cu o prezentare despre Sfântul Dionisie Exiguul și virtuțile morale pe care acesta le-a lăsat posterității.
Marți, 27 august 2024 - Asumarea de valori comune
Atelierele intergeneraționale de pictură pe sticlă, desfășurate împreună cu bunicii, au fost punctul central al zilei. Copiii au vizitat fiecare salon pentru a înțelege conceptul de gratitudine, iar seara s-a încheiat cu vizionarea filmului „Întors pe Dos”, o reflecție asupra importanței valorilor comune în comunitate.
Miercuri, 28 august 2024 - Dezvoltarea Inteligenței Emoționale
Ziua a fost dedicată dezvoltării inteligenței emoționale prin jocuri precum „Au, mă doare!”, „Unde simți emoția în corp?” și „Paharul cu Emoții”. Copiii au participat la jocuri de rol pentru a înțelege și exprima empatia. De asemenea, s-a discutat despre rolul unei vieți duhovnicești și al smereniei în dezvoltarea personală.
Joi, 29 august 2024 - Dezvoltarea competențelor sociale, civice și interculturale, inclusiv siguranța online
Activitățile zilei au inclus jocuri precum „Poftiți la Masă” și „Ghemul Magic”, menite să dezvolte competențele sociale. Copiii au vizionat filmulețe educative pentru a înțelege și combate fenomenul de bullying și pentru a conștientiza efectele negative ale utilizării excesive a internetului, dependențelor și abandonului școlar. Activitățile au continuat cu jocuri de rol intergeneraționale.
Vineri, 30 august 2024 - Testarea achizițiilor din cursul săptămânii
Finalul săptămânii a fost dedicat unei evaluări a ceea ce copiii au învățat. Participanții au completat un chestionar de concurs și au făcut prezentări despre aspectele pe care le-au considerat folositoare din activitățile desfășurate.
Sâmbătă, 31 august 2024 - Activități sportive, campionat sportiv
Sâmbăta a fost dedicată sportului și mișcării. Copiii au participat la competiții sportive de fotbal, șotron, „omida alfabet”, trasee și plimbări în natură. De asemenea, s-a organizat un joc de colaborare cu parașuta și mingea.
Duminică, 1 septembrie 2024 - Liturghia între generații
Săptămâna s-a încheiat cu o zi duhovnicească, închinată cinstirii ocrotitorului Centrului de Zi „Sf. Dionisie Exiguul”. Evenimentul a marcat începutul noului an bisericesc și a fost un prilej de reflecție înainte de începerea unui nou an școlar.
Programul activităților a prevăzut și premierea elevilor în ziua de vineri, însă această activitate se va realiza într-o altă zi din cauza întârzierii procesului de livrare a premiilor achiziționate în baza proiectului.
Proiectul „Asistența socială, medicală și educațională pentru promovarea valorilor intergeneraționale!” are ca scop capacitarea beneficiarilor instituției în procesul de creștere a propriei autonomii bio-psiho-sociale.
Obiectiv general: Asigurarea principiului de empowerment pentru beneficiarii celor 3 servicii sociale oferite de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” prin furnizarea de servicii bio-psiho-sociale adaptate nevoilor acestora.
Obiective specifice:
Îmbunătățirea stării de sănătate a vârstnicilor din cadrul centrului rezidențial prin asigurarea unor servicii medicale ce să contribuie la procesul de autoîngrijire.
Îmbunătățirea și menținerea capacităților funcționale ale vârstnicilor din cadrul centrului rezidențial prin asigurarea unor servicii de kinetoterapie care să faciliteze independența.
Asigurarea unei bune comunicării intergeneraționale între cele 3 categorii de beneficiari, vârstnici, copii din medii defavorizate și copii și tineri cu tulburări din spectrul autist ai Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” prin realizarea în comun a unor activități de terapie ocupațională.
Promovarea incluziunii sociale și reducerea gradului de sărăcie pentru beneficiarii celor 2 centre de zi pentru copii ale Asociației „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja”, Centrul de zi pentru copii „Sf, Dionisie Exiguul” Hârja și Centrul de recuperare neuromotorie pentru copii și tineret „Sf. Parascheva” Hârja prin eliminarea disparităților economico-sociale.
Promovarea proiectului de cofinanțare și a serviciilor oferite de Asociația „Sf. Voievod Ștefan cel Mare - Hârja” prin intermediul celor trei servicii sociale, Centrul rezidențial pentru îngrijirea persoanelor vârstnice, Centrul de zi pentru copii „Sf. Dionisie Exiguul” Hârja și Centrul de recuperare neuromotorie pentru copii și tineret „Sf. Parascheva” Hârja.
Georgiana Ioja, asistent social
Proiect cofinanțat de Consiliul Județean Bacău prin Programul finanțărilor nerambursabile din bugetul propriu pentru anul 2024 conform Legii nr. 350/2005.