"O lucrare prin care cuvintele Evangheliei lui Hristos sunt așezate în inima omului"

Cuvinte de apreciere la împlinirea a 25 ani de funcționare a Radio Trinitas

Biserica face parte dintre instituțiile cu rol determinant în formarea și desăvârșirea omului. Mai mult decât atât, ea, fiind o instituție divino-umană, are nobila misiune de a învăța, sfinți și conduce pe calea mântuirii pe cei care fac parte din comunitatea Bisericii, adaptându-se mereu noilor provocări ale timpului fără a se îndepărta de izvorul revelației, ci rămânând în permanentă comuniune de iubire cu Dumnezeu. Deși poartă cu sine o tradiție evanghelică bimilenară, ea s-a adresat întotdeauna omului contemporan, folosindu-se de cele mai moderne mijloace de comunicare puse la dispoziție de cuceririle tehnicii de-a lungul timpului. Acesta a fost și motivul pentru care ortodoxia românească, în anul 1998, la inițiativa Părintelui Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, demara un proiect Media care aducea în familiile românilor speranță și mângâiere prin intermediul radioului.

Anul acesta se împlinesc, așadar, 25 de ani de când cuvântul lui Dumnezeu și actualitatea vieții Bisericii din țară și din diaspora sunt aduse la cunoștința credincioșilor români nu doar cu titlu informativ, ci  mai ales pentru a crea un mediu propice meditației pentru cei ce se reculeg în mediul privat al familiei, pentru a aduce mângâiere bolnavilor imobilizați sau celor ce se află în neputință, celor care se deplasează cu mijloace de transport sau celor care pur și simplu doresc să-și îmbogățească cunoștințele religioase.

Înființarea trustului media al Patriarhiei Române a adăugat un plus activității misionare a Bisericii, prin mijlocirea prezenței mesajului Evangheliei acolo unde este mai greu accesibil: în inima însetată de Dumnezeu a celor care sunt țintuiți de suferință pe paturi de spital, a celor care se luptă cu singurătatea, a deznădăjduiților, a celor aflați departe de familie și de țară.

Transmiterea prin intermediul Radio Trinitas a mesajului evanghelic într-un mod unitar românilor răspândiți pe toate meridianele lumii, expunerea subiectelor diverse și actuale prezente în grila de programe, prezentarea lămuririlor teologice avizate, fundamentate și elaborate celor dornici să aprofundeze frumusețile credinței ortodoxe și introducerea prin emisiuni lămuritoare a ascultătorilor în atmosfera marilor sărbători ale Ortodoxiei Universale sunt tot atâtea moduri în care Biserica poate răspunde și pe această cale nevoilor credincioșilor săi. La toate acestea se adaugă grija pentru credincioșii aflați în imposibilitatea de a participa la rugăciunea comună desfășurată în biserică prin transmiterea în direct a frumoaselor slujbe oficiate la Catedrala Patriarhală și făcând cunoscută misiunea social-filantropică și cultural-educațională a Bisericii celor interesați de prezența dinamică a ei în spațiul public.

Este providențial, credem, faptul că în Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, ascultătorii Radio Trinitas pot înțelege și mai bine beneficiile spirituale pe care creștinii aflați în suferință în instituțiile caritabile ale Bisericii sau în mediul familial le pot avea ascultând slujbele specifice perioadelor liturgice ale anului bisericesc sau cuvintele de învățătură transmise de cei mai renumiți teologi și duhovnici ai Ortodoxiei noastre. 

În ceea ce ne privește, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului a fost deschisă și a sprijinit implementarea și extinderea acestui proiect inedit, începând cu anul 2004, în contextul sărbătorilor ștefaniene dedicate, la Borzești, împlinirii a 500 de ani de la nașterea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare, prin inaugurarea la Bacău, Moinești și Onești a trei posturi locale radio Trinitas și aducând prin aceasta bucurie în familiile fiilor și ficelor duhovnicești. Noi am sprijinit și continuăm să sprijinim acest proiect, din punct de vedere logistic și financiar, deoarece am considerat că este o formă modernă și eficientă de vestire a cuvântului Evangheliei Domnului Hristos și o modalitate de a fi alături de credincioșii Eparhiei noastre și pe această cale. Fără a intra în polemică sau concurență cu alte posturi radio, emisiunile Trinitas au adus credincioșilor noștri o stare de bine, un confort pe care numai cuvântul lui Dumnezeu îl poate oferi omului.

Acum, la împlinirea a douăzeci și cinci de ani de la înființare, transmitem tuturor realizatorilor și colaboratorilor Radio Trinitas gândurile noastre de apreciere și de mulțumire pentru efortul depus în realizarea acestei misiuni nobile și rugăm pe Dumnezeu să inspire și să călăuzească această muncă prin care Evanghelia este așezată la inima omului.

De asemenea, ascultătorilor Radio Trinitas din Patriarhia Română le adresăm îndemnul de a rămâne în unitate de credință și de neam, indiferent de condițiile social-politice, culturale sau financiare în care se regăsesc, deoarece Dumnezeu este același pentru toți și diferit pentru fiecare, iar viața spirituală este dincolo de diferențele etnice sau de orice altă natură, mediul cel mai adecvat împlinirii noastre ca persoane în acest Univers.

Rămâneți fideli ascultători ai emisiunilor difuzate prin intermediul Trinitasului și sprijiniți promovarea valorilor bimilenare creștine, fiecare în felul său, prin efort personal! Audiați și aprofundați subiectele dezbătute în cadrul acestui post de radio, iar când nu puteți fi prezenți în biserici pentru a vă împărtăși din rugăciunea liturgică, atunci ascultați în transmisie directă slujbele bisericii noastre! Ele au darul de a ne introduce într-o atmosferă binecuvântată a trăirii în duhul lui Hristos și de a ne așeza simțirea într-o stare a păcii interioare pe care numai cuvântul lui Dumnezeu o poate dărui.