Monumentul ridicat în cinstea eroilor în cartierul moineștean Hangani a primit haina sfințirii

Sâmbătă, 5 septembrie 2020, în parohia Hangani din Protopopiatul Moinești a fost dezvelit monumentul închinat jertfei eroilor din aceste ținuturi, căzuți pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, părintele protopop Costel Mareș, împreună cu un sobor de preoți a săvârșit slujba de sfințire a acestui altar al recunoștinței, ridicat la inițiativa și prin directa implicare a părintelui Emilian Lazer, parohul Parohiei Hangani și a autorităților locale moineștene.

La eveniment au participat reprezentanți ai administrației locale, județene și centrale, președintele Asociației Cultul Eroilor Bacău – domnul col.(r) Paul Valerian Timofte, cel ce a moderat acest eveniment, fanfara militară a Garnizoanei Bacău și numeroși locuitori ai cartierului Hangani.

Părintele protopop în cuvântul său a transmis binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, apreciind că acest eveniment este unul care ne ajută pe fiecare dintre noi să păstrăm vie credința și amintirea celor care prin jertfa lor ne-au oferit șansa de a trăi într-o țară liberă și independentă.

 „Crucea aceasta pe care oamenii Lui Dumnezeu au ridicat-o aici în cinstea eroilor neamului nostru este un mijloc prin care noi ne comunicăm dragostea și prețuirea față de toți cei care s-au jertfit pentru neam și pentru țară. Este puntea care unește lumea aceasta luptătoare cu Biserica Biruitoare, ne unește pe noi toți cu toți cei ce au trecut în viața de dincolo în Hristos și pentru Hristos Dumnezeul nostru. Este puntea care unește Cerul cu pământul și pe fiecare dintre noi și de aceea orice monument ridicat în cinstea eroilor este un mijloc de neuitare.

Astăzi am făcut această pomenire a eroilor nu pentru că Dumnezeu nu își mai aduce aminte de ei, de fapt, pomenindu-i am cerut privilegiul de la Bunul Dumnezeu ca iubirea și prețuirea noastră pentru dânșii să fie unită cu iubirea pe care Dumnezeu o are pentru fiecare dintre noi și cu siguranță și pentru toți cei care s-au jertfit. Murim atunci când nu mai iubim și prețuim, atât timp cât vom continua să iubim și să ne prețuim înaintașii cu siguranță neamul acesta va dăinui cu și în Hristos”, a menționat părintele protopop.

Au mai luat cuvântul reprezentanți ai administrației locale și centrale, iar în încheiere, în cânt de fanfară militară, au fost depuse jerbe de flori ca recunoștință pentru jertfa înaintașilor.