Monument dedicat Centenarului Marii Uniri la Onești

25 Mai 2018

Peste o mie de oameni, un impresionant sobor de preoți oneșteni, alături de reprezenanți ai autorităților centrale, județene și locale au luat parte joi, 24 mai, la manifestarea prilejuită de dezvelirea monumentului ridicat în municipiul Onești la împlinirea a 100 de ani de la ”Marea Unire”. Acesta este amplasat în apropierea sensului giratoriu de la ieșirea din oraș spre Brașov. 

În contextul serbării „Anul omagial al unităţii de credinţă şi de neam” şi „Anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri”, Protopopiatul Onești continuă seria manifestărilor cultural-spirituale menite să aducă în prim planul vieții publice importanța cinstirii și cultivării memoriei înaintașilor. În ziua de 24 mai, municipiul Onești a fost punct de referință pe harta evenimentelor ce au adunat laolaltă deopotrivă preoți, elevi, profesori, cadre militare active sau în rezervă, dar și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, inclusiv din două orașe înfrățite cu Oneștiul: Eysines (Franța) și Strășeni (Republica Moldova).

Evenimentul a debutat la Monumentul “Regina Maria”, în fața căruia un impresionat sobor de preoți, sub protia Părintelui Arhimandrit Serafim Huzdup, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim la acest evenimnet, a săvârșit o slujbă de Te Deum și una de pomenire a eroilor, după care au fost rostite alocuțiuni de către reprezentanți ai autorităților centrale și locale.

Cuvântul Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost citit de preotul Valentin Băltoi, consilier cultural în cadrul Eparhiei Romanului și Bacăului.

Aceste monumente funerare care trasează harta continuității noastre în spațiul Carpato-danubiano-pontic, vor da mărturie generațiilor viitoare despre semnele răstignirii și reînvierii ce pot fi văzute pe trupul istoriei zbuciumate a neamului românesc, despre vitejia celor a căror nume sunt scrise pe frontispiciul  lor și care vor povesti călătorului grăbit că aici a trăit un neam de sfinți și de eroi. Să înălțăm înaintea lor o rugăciune în încercarea de a recupera istoria și a răscumpăra timpul, căci ridicarea unor astfel de monumente este modul în care am ales să spunem celor ce și-au găsit liniștea în pământul Împărăției Cerurilor că nu i-am uitat și că le suntem recunoscători.

Totodată, părintele protopop Ioan Bârgăoanu a înmânat din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim diplome de excelență și de onoare dedicate Centenarului, tuturor celor care au sprijinit organizarea evenimentelor din această zi.

După aceasta, Consiliul Local Onești a premiat pe cei șase veterani de război prezenți, iar reprezentanți ai instituțiilor implicate în acest eveniment au depus coroane de flori la monumentul eroilor. La final, a avut loc o defilare și o paradă de tehnică militară, urmată de dezvelirea monumentului ridicat pentru a marca împlinirea a 100 de ani de la “Marea Unire”. Istoria ridicării acestui monument la poarta de vest a Oneștiului a fost consemnată într-un Hrisov semnat de autoritățile religioase, militare și administrative prezente, document ce a fost citit de părintele Ciprian Ioan Ignat, secretar eparhial.