Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, marți, 15 noiembrie, în prima zi a Postului Nașterii Domnului, credincioșii Parohiei “Adormirea Maicii Domnului” Cucova, au fost părtași unor momente cu caracter cultural-duhovnicesc menite să pună început bun perioadei de nevoință.
În acest sens, începând cu ora 14.00 a fost oficiată Slujba Agheasmei Mici urmată de Taina Sfântului Maslu de către un sobor numeros de preoți sub protia preotului Alexandru Grigoraș, protoiereu al Protoieriei Sascut.
În cadrul acestei slujbe au fost rostite rugăciuni pentru sănătate sufletească și trupească, dar și rugăciuni de binecuvântare rânduite la începutul fiecărui post.
Pentru a întregi bucuria duhovnicească a tuturor celor ce au participat la Taina Vindecării, protoiereul locului a adus de la biserica parohiei păstorite de sfinția sa, racla ce adăpostește părticele din sfintele moaște ale Sfântul Ierarh Nectarie și a Sfântului Pantelimon, înaintea cărora toți cei prezenți au înălțat rugăciuni cu evlavie și i-au rugat pe acești mari sfinți tămăduitori să mijlocească pentru ei înaintea Tronului Preasfintei Treimi.
Prin cuvântul de învățătură de la final, protoiereul locului a transmis celor prezenți binecuvântarea Chiriarhului și a vorbit despre frumoasă perioadă ce a început în această zi:
“Ne bucurăm că în această binecuvântată zi ne-am învrednicit prin purtarea de grijă a Mântuitorului nostru Iisus Hristos să punem începutul cel bun al perioadei Postului Nașterii Domnului. Pentru noi, cei care suntem adunați în rugăciune în această frumoasă Biserică a Parohiei Cucova, ziua de astăzi are întreită însemnătate: în primul rând, astăzi se face începutul celor 40 de zile de post pe care Biserica prin Sfinții Părinți a rânduit-o pentru ca fiecare dintre noi să ne curățim și să ne sfințim viețile prin arma aceasta a postului care se unește cu rugăciunea și cu fapta cea bună, iar peste toate se pune Harul lui Dumnezeu, ca o rețetă desăvârșita prin care omul poate ajunge la sfințenie.
A doua însemnătate a zilei de astăzi este reprezentată de faptul că ne-am adunat aici pentru a înălța rugăciune lui Dumnezeu prin această puternică Sfântă Taină a Maslului, rugând pe Dumnezeu pentru vindecare trupească și sufletească dar și să ne întărească în această nevoință pe care o începem.
A treia însemnătate este aceea că ne aducem aminte de eroii noștri care s-au jertfit pe câmpurile de luptă nu doar în zilele rânduite pomenirii lor ci și astăzi, când la invitația părintelui dumneavoastră paroh, sunt prezenți în mijlocul nostru cei de la Cultul Eroilor, filiala Bacău”.
În continuarea tainei, a avut loc un moment cu totul deosebit și emoționant la Monumentul Eroilor din curtea bisericii, săvârșindu-se un Trisaghion pentru toți cei care s-au jertfit pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale.
Părtași acestor momente au fost membrii Asociației Cultul Eroilor - filiala Bacău, reprezentată prin Dl. Președinte Gelu Voicu și Dl. Vicepreședinte Cristi Aioanei, care au acordat distincții protoiereului locului, părintelui paroh, dar și Domnului Primar Pravăț Ion.
De asemenea, au fost depuse coroane de flori la acest monument din partea Parohiei Cucova, Asociației Cultul Eroilor și Școlii Gimnaziale Valea-Seacă, reprezentată prin Doamna Director Daniela Rău și Doamna Profesor Popa Maria, împreună cu un grup de copii îmbrăcați în straie populare.
Programul zilei s-a încheiat cu o cateheză intitulată “Rugăciunea inimii”, care a fost prezentată de preotul Răzvan-Dimitrie Radu de la Parohia Siretu.
Prin această expunere, preotul Răzvan-Dimitrie a scos în evidență rugăciunea isihastă a Sfântului Paisie Velicicovschi explicând-o și prezentând temeiul scripturistic al acesteia.
De asemenea, auditoriul a putut descoperi informații despre practicarea rugăciunii inimii ca mod de viață și trăire în Hristos, dar și multe alte informații folositoare în pregătirea sufletului pentru perioada de post.
Preotul paroh Apostu Ionuț-Alexandru a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru binecuvântare și tuturor celorlalți pentru împreună rugăciune: protoiereului Alexandru Grigoraș, preoților prezenți, domnului primar Pravăț Ion, cadrelor didactice, copiilor și enoriașilor.