Moment de sărbătoare la Parohia „Sfântul Gheorghe” din Roman

Duminică, 24 aprilie, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu un sobor numeros de preoți și diaconi, a oficiat Vecernia hramului bisericii „Sfântul Gheorghe”, din Roman.

Una dintre bisericile cele mai încărcate de istorie din Roman, singura aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință, și-a serbat ocrotitorul, avându-l în mijlocul comunității pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Bucuria a fost deplină datorită faptului că anul acesta sărbătoarea s-a aflat sub lumina Învierii Domnului.

„Mântuitorul Iisus Hristos este icoana Preasfintei Treimi, arătată nouă tuturor. Catapeteasma nu este un perete, pentru că toate icoanele de pe catapeteasmă sunt ferestre care ajută credincioșii să înțeleagă taina pe care preotul o face în altar, Euharistia. Universul euharistiei este foarte lărgit, cuprinde și credincioșii, și clerul și întregul univers”, a subliniat Înaltpreasfințitul în cuvântul de învățătură.

Părintele paroh Ioan Gherasimescu a mulțumit ierarhului, preoților și credincioșilor pentru împreună petrecerea în acest moment de sărbătoare.

Scurt istoric al bisericii ”Sf. Gheorghe”.

În anul 1842 s-a început construcţia bisericii cu hramul ”Sf. Gheorghe”, iar în anul 1847 s-au finalizat lucrǎrile. Sfinţirea a avut loc pe 12 septembrie 1847, de cǎtre Episcopul Venianim Roset. Biserica este construitǎ în stil neoclasic rusesc, planurile fiind aduse de la Odessa de cǎtre vornicul Grigore Done, ctitorul principal.

În anul 1876, un incediu a ars o parte din catapeteasmǎ şi a înnegrit pictura. Pr. Andrei Berescu s-a ocupat de refacerea bisericii: s-a curǎţat pictura, a fost refǎcutǎ catapeteasma, s-a înlocuit acoperişul de şindrilǎ cu unul de tablǎ, s-a schimbat Sfânta Masǎ din lemn cu una din marmurǎ de Constantinopol, pe cheltuiala lui Manole Cilibiu. Pe 23 aprilie 1884, biserica este resfinţitǎ de Episcopul Melchisedec Ştefǎnescu, asistând şi regele Carol I. Dupǎ slujbǎ au luat parte la defilarea Gǎrzii de Onoare în faţa bisericii pe strada ”Sf. Gheorghe” (actuala str. Soldat Porojan).

Înainte de a fi fost construitǎ biserica actualǎ, a mai existat o bisericǎ din lemn, nedatatǎ. Astǎzi în locul altarului vechiului locaş existǎ un mic paraclis la 10 metri sud de actuala bisericǎ. Nu se cunoaşte când s-a construit, însă prin tradiţie şi din pomelnicul ctitorilor se crede ca fiind ctitoria Episcopului Antonie (1787- 1796), dar ar putea fi numai o reparaţie şi resfinţire.

Fără a avea dimensiuni foarte mari, prin formele sale zvelte și armonioase, biserica “Sf. Gheorghe” din Roman creează impresia de monumentalitate. Corpul acesteia are un volum impresionant și este compus simetric, în stil neoclasic rusesc, are o formă de navă, cu patru turle zvelte, planurile arhitecturale fiind aduse de la Odessa de ctitorul Gr. Done, originar din Ținutul Hotinului. 

Pe data de 12 septembrie a anului 2021, în Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, biserica Sfântul Gheorghe a fost resfințită în urma unor ample lucrări de renovare, restaurare și consolidare.

Pr. Bogdan Palcău