Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la inițiativa Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul vor ajunge pentru întâia oară în Moldova și vor fi așezate spre închinarea credincioșilor la biserica ”Sf. Apostoli” din Parcul Cancicov, în municipiul Bacău.
Unul dintre cei iubiți și cinstiți sfinți ale căror moaște se află pe teritoriului țării noastre, Sfântul Grigorie Decapolitul, va ajunge pentru prima oară în Moldova. Racla cu sfintele sale moaște va sosi în pelerinaj la biserica ”Sf Apostoli” din municipiul Bacău, duminică, 25 iunie, a.c., cu prilejul târnosirii altarului acestui sfânt locaș. ”Cunoscând spiritualitatea și evlavia băcăuanilor, am făcut demersuri la forurile bisericești superioare, la Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, și Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Varsanufie al Râmnicului, pentru a aduce racla ce adăpostește moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul la Bacău. Aici, la biserica „Sf. Apostoli” din Parcul Cancicov, se va desfășura un program liturgic special, în perioada 25 – 29 iunie, la care sunt așteptați să participe credincioșii băcăuani”, a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.
Sfântul Grigorie s-a născut în cetatea Irinopolis din ţinutul Decapole, de unde şi numele de Decapolitul, în anii 780-790, pe vremea împăratului bizantin Leon Armeanul, atunci când Biserica era zguduită de erezia luptătorilor împotriva sfintelor icoane, la care era părtaş însuşi împăratul. Tatăl său se numea Serghie, iar mama sa Maria. Încă de copil a iubit învăţătura şi felul de vieţuire al monahilor. A intrat de timpuriu în monahism şi a vieţuit prin mai multe mânăstiri din împrejurimi. A săvârşit minuni încă din viaţa sa pământească, precum şi după trecerea sa la cele veşnice în anul 842, la Constantinopol. Mai înainte vieţuise într-o mânăstire din Muntele Olimp. Trupul său a fost găsit neputrezit şi izvorând bună mireasmă, fiind păstrat în mânăstirea in care trecuse la Domnul. În ultimii ani ai secolului al XV-lea, Banul Barbu Craioveanu, un descendent al Basarabilor, a adus moaştele Sfântului Grigorie Decapolitul şi le-a aşezat în biserica Mânăstirii Bistriţa din judeţul Vâlcea, pe care însuşi o rezidise din temelii. Astfel, Mănăstirea Bistriţa a devenit loc de pelerinaj al credincioşilor care îşi aflau şi îşi află în continuare ajutor in suferinţe prin mijlocirea Sfântului Grigorie Decapolitul. Din cauza deselor atacuri şi incursiuni ale ungurilor asupra Ţării Româneşti, călugării din Mănăstirea Bistriţa Olteană au săpat în secolul al XVI-lea o grotă ascunsă în stâncă, la un kilometru de mănăstire, unde ascundeau moaştele Sfântului Grigorie în vremuri de primejdie. Cu timpul, în această peşteră s-a făcut un mic paraclis pictat, numit „Paraclisul Sfântului Grigorie”. Racla de argint, în care se păstrează cinstitele moaşte, datează din anul 1656, fiind lucrată de meşteri din Cetatea Braşovului. Generalizarea cultului Sfântului Grigorie Decapolitul a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1950.
(Pr. Constantin Gherasim)