Mitropolitul Visarion Puiu a fost comemorat în orașul Bălți

25 Februarie 2023

Joi, 23 februarie 2023, în orașul Bălți a avut loc Conferința eparhială „† Visarion Puiu – Episcop al Hotinului (1923-1935). 100 de ani de la alegerea, investirea și înscăunarea sa”. La Biserica „Nașterea Domnului” din orașul Bălți a fost oficiată Sfânta Liturghie, o slujbă de pomenire în memoria mitropolitului Visarion Puiu și depunere de flori la bustul mitropolitului de la Catedrala „Sf. Împărați Constantin și Elena” din Bălți.

Programul a debutat cu Sfânta Liturghie în Biserica „Naşterea Domnului” din Bălţi, urmată de slujba Parastasului, oficiate de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălţi, înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi.

Partea a doua a evenimentului dedicat mitropolitului Visarion Puiu a constat din susținerea unor evocări de către invitați la Universitatea „Al. Russo” – Bălți. Conferința s-a desfăşurat în contextul celei de-a 27-a ediţii a Zilelor „Mitropolit Visarion Puiu”, organizată de Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, Arhiepiscopia Romanului şi Bacăului, Episcopia de Bălţi şi Asociaţia „Mitropolit Visarion Puiu”. Delegați ai Centrului eparhial de la Roman la acest eveniment au fost preotul Florin Țuscanu și părintele arhimandrit Andrei Ioniță care au susținut comunicări dedicate ierarhului comemorat. Părintele Florin Ţuscanu, preşedintele Asociaţiei „Mitropolit Visarion Puiu”, a susţinut comunicarea „Visarion Puiu-misionar, ctitor și organisator al Eparhiei Hotinului în perioada interbelică”, iar Arhim. Andrei Ioniță a susținut conferința „Mănăstirile din Basarabia din timpul lui Visarion Puiu”. Alături de aceștia au mai conferențiat Mariana Mihalevschi de la muzeul de istorie și Etnografie Bălţi,  „Episcopia Hotinului- istorie și patrimoniu”, preotul Roman Botezat „Activitatea pastorală a Mitropolitului Visarion Puiu”. Tot cu acest prilej a avut loc și lansarea noii serii a revistei Valori Perene din anul 2023.
La finalul evenimentului au fost oferite diplome de gratitudine organizatorilor și susținătorilor.

(Pr. Arhimandrit Andrei Ioniță)