Misiune catehetică de excepție în mijlocul tinerilor romi din localitatea Băcioiu

16 Iulie 2019

La biserica din satul Băcioiu, comuna Corbasca, protoieria Sascut, cu purtarea de grijă și dragostea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, se derulează în perioada 15-18 iulie 2019 prima ediție a proiectului cultural-catehetic tip Școala de varăaflat sub egida În vatra satului. La eveniment au participat în ziua de 16 iulie a.c. părintele protopop Vasile Abageru și părintele Daniel-Ionel Marari, inspector eparhial la sectorul cultural din cadrul Administrației Eparhiale.

Mijlocul lunii iulie a anului 2019 a găsit în satul Băcioiu din protopopiatul Sascut câteva zeci de copii romi care s-au adunat în pridvorul bisericii tradiționale pentru a desfășura în premieră, la îndemnul părintelui Vasile-Arun Spridon, cursurile Școlii de Vară, ajutat fiind de profesori de la școala din sat și din comună. Este un eveniment nemaiîntâlnit până acum în această zonă misionară a Eparhiei, menit să formeze spiritual și social pe micii participanți din comunitatea de etnie romă.

Părintele protopop Vasile Abageru, în cuvântul de deschidere a zilei, a vorbit copiilor despre importanța participării la Sfânta Liturghie și la alte slujbe și despre implicarea activă a tuturor în viața bisericii parohiale.

Părintele inspector Daniel-Ionel Marari a adresat binecuvântarea Părintelui Arhiepiscop Ioachim, îndemnându-i totodată să aibă o viață curată.

Dragi tineri și copii, vă transmit dragostea profundă pe care v-o poartă IPS Părinte Ioachim.  Trebuie să știți că singura voastră șansă pentru a reuși cu adevărat în viață este credința în Dumnezeu și educația din școală. Este de mare nevoie să fiți bine educați pentru a descoperi darurile și talantul vostru și este de maximă importanță a trăi credința ortodoxă, pentru a vă forma ca cetățeni ai Raiului și ca mlădițe vii, grefate pe vița Hristos. Să vă luptați cu prejudecățile, să reușiți să vă depășiți condiția și toate purtările pline de superstiții necreștine pe care le găsiți în mediul în care trăiți. Va trebui să învățați prin Biserică să fiți liberi în Hristos!

Au urmat câteva activități educative ale profesorilor voluntari, prin video-proiecție și prin dialog interactiv cu privire la igiena personală, la consumul de alcool și droguri, la anturajul greșit dar și la alte deprinderi nesănătoase pentru tineri.

 După acest moment părintele inspector eparhial a susținut cateheza: Sfânta Cruce - armă împotriva superstițiilor.

Mulțumesc pentru binecuvântarea și dragostea IPS Părinte Ioachim și pentru imboldul dat de părintele protopopCeea ce se întâmplă în aceste zile aici este voia lui Dumnezeu pentru generația tânără. Îmi doresc să vă văd pe toți peste ani, buni creștini practicanți, avea să spună părintele paroh Vasile-Arun Spridon în cuvântul său.

În ultima zi a evenimentului, toți copiii care au participat la activități vor fi răsplătiți cu o excursie la mănăstirile din zona Neamțului. (pr. Gabriel Albu)