La trecerea la cele veșnice a savantului băcăuan Solomon Marcus, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a transmis următorul mesaj: "În urma decesului domnului academician Solomon Marcus, transmitem un mesaj de compasiune familiei, comunității evreiești şi lumii academice din România.
Personalitate enciclopedică având preocupări intelectuale interdisciplinare prin utilizarea matematicii şi analizei matematice în lingvistică, semiotică, artă, filosofie, știință şi educație, regretatul academician Solomon Marcus rămâne o lumină peste timp pentru cultura românească.
În aceste momente de întristare pentru cei care l-au cunoscut şi apreciat, adresăm tuturor sincere condoleanțe și exprimăm prețuirea noastră pentru memoria sa."
Solomon Marcus s-a născut la 1 martie 1925, în oraşul Bacău. A obţinut diploma de merit în matematică la Universitatea din Bucureşti, unde a parcurs o lungă carieră didactică (din 1966 a fost profesor titular, iar din 1991 profesor consultant) şi ştiinţifică (doctor în 1956, doctor docent în 1968). A fost membru corespondent al Academiei Române din 1993, membru titular din 2001. A întreprins cercetări în analiza matematică, lingvistică, poetică şi teoria literaturii, informatică teoretică şi semiotică. A scris, in calitate de autor sau coautor câteva zeci de cărţi şi peste 400 de articole în reviste academice de specialitate. S-a ocupat de coordonare, ediţie, studiu introductiv, prefaţa sau postfaţa la câteva zeci de cărţi. A scris sute de articole pe probleme de interes general (educaţional, istoric, filosofic etc.) publicate în câteva zeci de reviste de cultură. Eruditul savant băcăuan a trecut la cele veșnice ieri, 17 martie 2016, la București.