Marșul pentru viață în Protoieria Sascut

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, joi, 23 martie 2023, în apropierea Praznicului Bunei Vestiri și în contextul Lunii pentru Viață, a avut loc “Marșul pentru viață” în Protoieria Sascut.

Astfel, începând cu ora 12.00, cler și și credincioși din toate parohiile Protopopiatului Sascut s-au adunat în fața sediului Protoieriei unde, după ce au primit pancarde, Stickere, baloane și afișe ce promovează viața, au întâmpinat icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Giurgeni adusă de preacuviosul părinte Nicolae Dănilă, Exarh al mănăstirilor de pe cuprinsul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.

Imediat după acest moment, părintele protoiereu Alexandru Grigoraș a adresat tuturor cuvântul de bun venit și felicitare pentru prezența la acest eveniment, iar mai apoi, a fost oficiată prima parte a Acatistului Bunei Vestiri:

“Ne bucurăm foarte mult să ne întâlnim și anul acesta întru unire, întru bucurie la Marșul pentru viață. Vă urăm bun venit și ne bucurăm că având binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, astăzi, în mijlocul nostru, avem Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, pe Maica Domnului, și ea, ceea ce a născut Viața, este cea care ne îndreaptă și pe noi către viață. Și în acest mod, cu Maica Domnului înainte, pornim în acest marș pentru a mărturisi că viața este cel mai frumos dar de pe pământ!”

După finalul acestor momente, s-a pornit în procesiune către Biserica “Sf. Ier. Nicolae și Sf. Români” de la Parohia Sascut Sat unde, odată ajunși, a fost oficiată a doua parte a Acatistului Bunei Vestiri, iar mai apoi, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, preacuviosul părinte Nicolae Dănilă, a rostit un cuvânt duhovnicesc de învățătură pentru toată suflarea prezentă:

“Știm cu toții momentul acela în care Preacurata Fecioară se înspăimântează de cuvintele Îngerului, ea cea plină de Har și Preacurată. Îi binevestește Îngerul că Îl va naște pe Mântuitorul Hristos. Adică ce va naște? Va naște Viața, iar Viața aceasta este Hristos, așa cum spune Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan: <<aceasta este viața veșnică: să Te cunoască pe Tine, singurul și Adevăratul Dumnezeu și pe Iisus Hristos pe care L-ai trimis>>. Dumnezeu ne-a dat posibilitatea de a fi pro creatori ca și El. Dacă Dumnezeu este Desăvârșitul Creator, nouă, cei ce suntem Chip și Asemănarea Lui, ne-a dăruit această posibilitate, de a fi pro creatori, de a aduce viața în lume și de a o proteja. Ne-am adunat și noi ca o pregustare a Împărăției  lui Dumnezeu în această biserică, pentru a mărturisi că viața este de la Dumnezeu și că este cel mai important dar pe care Dumnezeu îl dăruiește omului. Și menirea noastră și simțămintele noastre, puterile noastre și gândirea noastră trebuie să se îndrepte spre protejarea vieții sub orice natură! Atât este de importantă viața pentru că ea prelungește săvârșirea Sfintei Euharistii cu fiecare clipă! În lipsa vieții, Euharistia nu s-ar mai putea săvârși, iar această Euharistie este Viață! Fie ca Maica Domnului care este Icoana Vieții să ne dăruiască putere ca în fiecare an să ieșim și să mărturisim că viața este cel mai important dar pe care Dumnezeu l-a dat omului și noi trebuie să îl mărturisim în Biserica lui Hristos, Amin!”

La rândul său, Părintele Protopop Alexandru Grigoraș a adus alese mulțumiri pentru această zi binecuvântată de Dumnezeu:

“Nu se cuvine altceva decât să încheiem cu mulțumirea pe care suntem datori să o aducem Bunului și Iubitorului de oameni Dumnezeului nostru pentru toate binefacerile pe care cu îmbelșugare le revarsă asupra noastră și pentru darul pe care ni l-a făcut astăzi cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, ca în mijlocul nostru să o avem astăzi pe Maica Domnului, pe Născătoarea Vieții. Maica Domnului este cea care ne-a adus pe noi înapoi la viață și prin care s-a pus începutul Mântuirii noastre. De aceea, către ea avem toată nădejdea și către ea se ridică toate rugăciunile noastre în fiecare clipă pe care ne-o mai dăruiește Dumnezeu. Mulțumim lui Dumnezeu, Maicii sale celei Preacurate, Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim pentru binecuvântare, partenerilor noștri: Școala Gimnaziala Sascut, Liceul Tehnologic Sascut, instituțiilor de învățământ din cele 17 comune ale Protoieriei Sascut; de asemenea, mulțumim și sponsorilor care ne-au ajutat: primăria Sascut și Grup Șerban Holding și tuturor celor ce astăzi au fost prezenți și au făcut posibil acest frumos eveniment!

În ultima parte a zile s-a oficiat Sfânta Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite la biserica Parohiei din Sascut Sat de către un sobor numeros de preoți sub protia preacuviosului părinte Nicolae Dănilă, alături de părintele protoiereu Alexandru Grigoraș, iar răspunsurile la strană au fost date de Grupul Psaltic Filomelos.

Toți tinerii ce au participat la acest eveniment duhovnicesc ce urmărește aprecierea și protejarea darului sacru al vieții, au primit câte un pachet cu dulciuri, suc, iconițe, cruciulițe și mir.

Pr. Ionuț-Alexandru Apostu