Mari duhovnici pomeniți la Mănăstirea Pogleț

25 August 2018

Sâmbătă, 25 august 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a fost prezent la Mănăstirea Pogleț-Corbasca, Protopopiatul Sascut, unde  a săvârșit o slujbă de pomenire pentru părintele ieromonah Calistrat Ifrim, la împlinirea a nouă ani de la nașterea sa în ceruri.

Pentru obștea Mănăstirii Pogleț, sfârșitul lunii august are o semnificație deosebită, deoarece este legat de momentul nașterii în ceruri a marelui duhovnic al acestei oaze de spiritualitate moldavă, părintele ieromonah Calistrat Ifrim.

Sâmbătă, 25 august, un sobor de preoți, sub protia părintelui Protosinghel Benedict Carp, starețul Mănăstirii „Sfântul Sava” Berzunți, a săvârșit Sfânta Liturghie în cadrul căreia a fost pomenit marele duhovnic al Mănăstirii Pogleț. După Sfânta Liturghie, soborul preoților și credincioșii prezenți, împreună cu obștea mănăstirii coordonată de maica stareță, stavrofora Luciana Afloarei, s-au deplasat la mormântul părintelui Calistrat aflat în cimitirul mănăstirii, unde a fost săvârșită slujba parastasului de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, la împlinirea a nouă ani de la nașterea în ceruri a acestui părinte paradigmatic. Totodată, a fost săvârșită și slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire ierarh Adrian Hrițcu, înmormântat în același cimitir, de la a cărui trecere în viața veșnică s-au împlinit anul acesta, la  23 februarie, cinci ani.

În cuvântul de învățătură rostit celor prezenți, cei mai mulți dintre ei foști ucenici ai celor pomeniți, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a vorbit despre perioada istorică delicată în care aceștia și-au desfășurat misiunea:

Înaltpreasfințitul Părinte Adrian a fost un ierarh al Bisericii Ortodoxe Române care s-a străduit mult în Occidentul secularizat pentru a aduna oile cuvântătoare ale Ortodoxiei, într-un timp în care Biserica era restricționată să-și desfășoare misiunea ei eternă în spațiul strict ecleziastic. Și Înaltpreasfinția Sa, dar și părintele duhovnic Calistrat, au fost oameni care au știut să țină aprinsă candela Ortodoxiei românești, a tradițiilor care definesc și împodobesc identitatea noastră spirituală și națională.

De asemenea, Ierarhul a îndemnat pe credincioșii prezenți să păstreze vie amintirea părinților lor spirituali și să împlinească sfaturile primite de la aceștia:

Pe toți  care au avut îndrumători spirituali pe cei doi pomeniți îi îndemn să țină bătătorită calea care vine către mormintele lor și către acest loc minunat marcat de crucile lor. Acești părinți spirituali,  chiar dacă stau în odihnă veșnică aici, ocrotiți de crucile lor, totuși ei, din cer, privesc spre lucrarea duhovnicească a ucenicilor lor, iar voi comunicați cu părinții voștri duhovnicești care v-au învățat cuvântul adevărului și, comunicând cu ei, păstrați comuniunea de credință, ortodoxia credinței, încercați să împliniți sfaturile pe care vi le-au dat odinioară și, punându-le în aplicare, înseamnă că sunteți în comuniune cu cei care au plecat fizic dintre noi.

Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a mulțumit părintelui Arhimandrit Clement Haralam, mare ecleziarh al Catedralei Patriarhale din București, pentru faptul că a fost prezent la acest moment liturgic, apoi soborul preoților, maicile și credincioșii prezenți s-au deplasat la locul unde a fost ctitorită o troiță în amintirea părintelui Arhimandrit Arseniei Voaideș, cel care, împreună cu cei doi părinți spirituali pomeniți, a ctitorit viața monahală a obștii de la Pogleț și a credincioșilor veniți din toate colțurile eparhiei pentru a căuta îndrumare duhovnicească. După slujba de sfințire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a felicitat osteneala soborului maicilor de la această mănăstire și a readus în actualitate implicarea deosebită a părintelui arhimandrit Arsenie Voaideș, ca duhovnic al Mănăstirii „Buna Vestire” Pogleț. 

La final, maica stareță, stavrofora Luciana Afloarei, a mulțumit Înaltpreasfinției Sale pentru prezență și binecuvântare, precum și preoților și pelerinilor care au ales să fie la Pogleț în această aleasă zi de pomenire.