Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a participat zilele acestea la manifestările prilejuite de împlinirea a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Alături de ierarhul Romanului și Bacăului a mai fost prezent și Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, precum și reprezentanți ai autorităților centrale, județene și locale, alături de preoți și credincioși din Poiana Sărată și din împrejurimi.
Reprezentanți ai Guvernului României, ai Ministerului Apărării Naționale, ai Prefecturii şi Consiliului Județean Bacău, ai Asociației ”Cultul Eroilor” şi ai Asociației Veteranilor de Război, unități militare şi de jandarmi, precum şi oameni din zona Oneştiului şi comunele limitrofe au participat zilele acestea la Poiana Sărată la manifestările prilejuite de comemorarea a 100 de ani de la intrarea României în Pimul Război Mondial. Debutul a fost făcut, sub genericul "Jertfă şi răscumpărare", sâmbătă, 07 octombrie, când, în localitatea Poiana Sărată, a fost oficiată slujba arhierească de sfințire a Aşezământului social-cultural "Sfinții Martiri Brâncoveni" de către Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți oneșteni. Cu acest prilej, ierarhul a felicitat pe toți cei care s-au implicat în organizarea acestor manifestări, precum şi pe credincioşii parohiei Poiana Sărată, care au contribuit la restaurarea şi amenajarea clădirilor ce formează aşezământul din comuna Oituz. În acest context, pentru buna coordonare a lucrărilor şi efortul depus de către părintele paroh Sînel Lăzărel, Înaltpreasfinția Sa i-a acordat acestuia rangul de iconom-stavrofor. În continuare, cei prezenți au participat la vernisarea expoziției de documente şi artefacte din Primul Război Mondial, la lansarea monografiei satului Poiana Sărată intitulată ”Poiana Sarata – un sat românesc din Carpați în vâltoarea istoriei” scrisă de ing. Ciprian Hugianu, şi la Simpozionul "Jertfă şi răscumpărare", la care au fost prezentate referate legate de comemorarea centenarului primei conflagrații mondiale susținute de către reprezentanți ai Asociației Cultul eroilor şi ai Asociației Veteranilor de război, precum şi de pr. dr. Nicolae Hurjui, de la Catedrala „Înălțarea Domnului” - Bacău.
Manifestările dedicate intrării României în Primul Război Mondial au continuat sâmbătă, 8 octombrie, cu slujba Dumnezeieștii Liturghii oficiate de Preasfințitul Andrei, episcopul Covasnei și Harghitei, la biserica ”Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil” din Poiana Sărată, în cadrul căreia au fost pomeniți eroii neamului românesc, a căror tinerețe şi viață au fost jertfite pentru credință, neam şi țară, pe fronturile de la Oituz, Mărăşti, Mărăşeşti şi pe toate câmpurile de luptă. Răspunsurile liturgice au fost date de către corala ”Ierotheos” a preoților din Protopopiatul Oneşti. După oficierea Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, au oficiat slujba de sfințire a crucii de la mormântul eroului locotenet Nicolae Macarie, amplasat în curtea bisericii parohiale.
În acordurile muzicii fanfarei Garnizoanei militare Bacău au fost depuse apoi coroane şi flori din partea instituțiilor de stat şi militare. A urmat procesiunea spre Cimitirul internațional al eroilor din satul Poiana Sărată, slujba de sfințirea a monumentului eroilor şi a cimitirului de către cei doi ierarhi și locuțiunile rostite de oficialitățile prezente la eveniment. Precizăm faptul că lucrările de refacere a acestor monumente şi a cimitirului în care-şi dorm odihna, deopotrivă, ostaşi români, austrieci, turci, ruşi, unguri şi germani au fost demarate la inițiativa şi cu sprijinul Arhiepiscopiei Romanului şi Bacăului, la care s-au adăugat: Oficiul Național pentru Cultul eroilor, Ministerul Apărării Naționale şi Primăria Oituz.