În Duminica a XIX-a după Rusalii a fost sărbătoare pe Valea Tutovei, acolo unde pelerini din toată Moldova au venit la sărbătoarea sfințirii bisericii Mănăstirii Plopana.
În Duminica a XIX-a după Rusalii a fost sărbătoare pe Valea Tutovei, acolo unde pelerini din toată Moldova au venit la sărbătoarea sfințirii bisericii Mănăstirii Plopana. Înconjurat de un sobor de preoți, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a târnosit o nouă ”scară către cer” având hramurile ”Acoperământul Maicii Domnului” și „Sfântul Ierarh Nectarie de Eghina”. Ridicată începând din anul 2004, când Înaltpreasfinția Sa a pus piatra de temelie, biserica acestui așezământ monahal a devenit un punct de referință pe harta mănăstirilor din județul Bacău. Frumusețea acestei zile a fost cu atât mai mare cu cât truda și cu multele greutăți s-au risipit în bucuria duhovnicească a sfințirii. Sfântul locaș are formă de cruce treflată, cu pridvor deschis și este construită în stilul bisericilor ștefaniene. Catapeteasma bisericii este sculptată în gorun fiert de meșteri populari din zona Neamț, iar icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei cu fondul în foiță de aur. Această strălucire moldo-bizantină mărturisește strădania părintelui stareț, protosinghelul Ghenadie Catargiu, care a atras creștini din Bacău, Vaslui, Bârlad, Iaşi, Suceava şi alte localități în sprijinul acestui proiect de zidire sufletească.
De altfel, la sfârșitul Dumnezeieștii Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, aducând slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru împlinirea lucrărilor acestui sfânt lăcaş, pentru că "ne-a învrednicit să adăugăm în salba bisericilor ce bornează fiecare sat şi comunitate, încă un Sfânt Altar de jertfă şi mulțumire adusă în Liturghie", a oferit starețului Ghenadie distincția mitropolitantă ”Crucea Moldavă”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.