Maica Domnului, ocrotitoarea comunităților parohiale din Păncești și Cucova

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, ieri, 15 August, în ziua marelui Praznic al „Adormirii Maicii Domnului”, parohiile Păncești Sascut și Cucova din Protoieria Sascut și-au sărbătorit hramul, acesta fiind precedat de mai multe zile duhovnicești la care au fost prezenți un număr mare de credincioși, atât cei care locuiesc în aceste sate cât și cei care sunt plecați în diaspora, veniți acasă la cei dragi lor.

Parohia Păncești, prin buna organizare a părintelui protoiereu Vasile Abageru, a trăit cu adevărat bucuria întâlnirii în rugăciune împreună cu enoriașii acestor locuri.

Sărbătoarea hramul din acest an a avut și un profund caracter filantropic deoarece bătrânii aflați în diferite neputințe au primit pachete cu alimente și altele, conform nevoii fiecăruia dintre ei.

De asemenea, programul slujbelor în această perioadă a fost unul bogat, rânduit astfel: Duminică, în ziua Înainte prăznuirii acestei mari sărbători a fost oficiată Sfânta Liturghie iar după amiază, Prohodul Maicii Domnului.

Sfânta Liturghie în ziua de 15 August a fost oficiată de un sobor de preoți din împrejurimi care mai apoi au participat împreună cu cei prezenți la agapa frățească.

Toți cei prezenți au primit în dar Cartea de Rugăciuni, recent apărută la Editura Filocalia.

Programul duhovnicesc al Parohiei Cucova a început cu dimineața zilei de 8 August, când Părintele Apostu Ionuț-Alexandru alături de Părintele Răzvan-Dimitrie Radu de la Parohia Siretu au organizat un frumos pelerinaj de o zi cu membrii acestor comunități la tezaurul creștinismului moldav, vizitând mănăstirile din ținutul Sucevei.

Programul desfășurării hramului bisericii a fost unul de 3 zile (13-15 August) și a constat într-un program intens de rugăciune după cum urmează: Sâmbătă, 13 August, începând cu ora 18 a fost săvârșită Slujba Vecerniei cu Litia; Duminică, 14 August, dimineață a fost oficiată Sfânta Liturghie iar la ora 18, Prohodul Adormirii Maicii Domnului și procesiunea cu Sfântul Epitaf; Luni, 15 August, în ziua hramului, credincioșii au participat la Sfânta Liturghie oficiată de un sobor de preoți iar mai apoi la slujba de pomenire pentru cei adormiți din cimitirul parohial, așa cum este obiceiul în aceste locuri.

Bucură-te ceea ce ești plină de har, care întru adormirea ta, nu ne lași pe noi!