Marți, 16 mai, sub protia Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim, soborul preoților consilieri, inspectori și protopopi din administrația eparhială, s-a rugat în cadrul Dumnezeieștii Liturghii oficiate la Catedrala Arhiepiscopală ”Sf. Cuv. Parascheva” din Roman, în prezența elevilor Liceului Teologic ”Episcop Melchisedec” și a pelerinilor care au dorit să poarte către cer rugăciunile lor în ziua de pomenire a mutării la cele veșnice a marelui ierarh, Melchisedec Ștefănescu. În cadrul slujbei, s-a făcut pomenirea celui cunoscut în istoria Bisericii Ortodoxe Române ca fiind ”Părintele autocefaliei”. Tot în acest cadru festiv au fost premiați copiii participanți la concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, etapa eparhială.
Marți, 16 mai la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman a fost oficiată Sfânta Liturghie de către IPS Părinte Arhiepiscop Ioachim care a fost înconjurat de preoți consilieri, inspectori și protopopi din administrația eparhială, precum și de slujitori din cele șase protopopiate ale Eparhiei.
Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Ioachim, care coordonează acest eveniment dintru începuturi, respectiv din primul an când a fost hirotonit întru arhiereu al Eparhiei Romanului și Bacăului, a mulțumit la finalul Liturghiei invitaților pentru frumoasele gânduri împărtășite cu prilejul acestei sărbători omagiale.
Festivitatea a continuat cu premierea copiilor participanți la concursul național de creație „Icoana și Școala mărturisirii”, etapa eparhială. Acest concurs a fost implementat în 34 de parohii din cele șase protopopiate prin Biroul de Catehizare eparhial, în perioada decembrie 2016- aprilie 2017, la acesta participând un număr de 927 de tineri. Portofoliul desemnat câștigător și care va reprezenta Eparhia Romanului și Bacăului la faza națională a concursului „Icoana și școala mărturisirii” desfășurată în ziua de 21 mai la Catedrala patriarhală din București, aparține tinerei Merlușcă Iulia care a fost coordonată de părintele Justinian Alupei de la biserica „Înălțarea Domnului” Onești și de doamna profesor Daniela Elena Coșa.
Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a răsplătit și efortul celorlalți tineri prezenți în catedrală, care au obținut la faza eparhială a acestui concurs locurile II, III și Mențiune, cu premii în bani și cărți felicitându-i pentru activitățile desfășurate și încurajându-i să împlinescă alături de preoți și profesori activități ziditoare de suflet.
De asemenea, au primit Diplome de excelență din partea Părintelui Arhiepiscop Ioachim părinții protopopi și notabilități ale municipiului Roman și ale județului Neamț care s-au implicat în buna desfășurare a activităților social filantropice ale Arhiepiscopiei.
Tot acum, părintele Pimen Costea, Vicar eparhial, a primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului, pentru munca de cercetare și așezare în lumină a operei ilustrului ierarh Melchisedec Ștefănescu.
După săvârșirea Sfintei Liturghiei, toți cei prezenți, peste 50 de preoți din cele șase protopopiate ale eparhiei și câteva sute de credincioși, în sunetul clopotelor și al cântărilor pascale, purtând în mâini odoare aparținând patrimoniului spiritual al Centrului eparhial și tabloul ilustrului ierarh Melchisedec Ștefănescu, au mers în tradiționala procesiune organizată cu acest prilej, de la Catedrala arhiepiscopală până la capela cu hramul „Adormirea Maicii Domnului” aflată în incinta Fundației „Episcop Melchisedec”, acolo unde odihnește trupul neînsuflețit al „celui mai învățat episcop al românilor”.
Ajunsă în curtea Fundației „Episcop Melchisedec” mulțimea s-a așezat de jur împrejurul scenei din fața bustului Episcopului Melchisedec, acolo unde Arhipăstorul Ioachim a săvârșit slujba de pomenire a familiei ctitorului Grădinii de copii și a întreg complexului de clădiri de aici. Alături de Melchisedec Ștefănescu au fost pomeniți părinții, frații și surorile sale: arhiereul Valerian, preotul Petru, prezbitera Anastasia, arhiereul Ieronim, maica Suzana, maica Evdochia, Costache, Elena, Ioana, George, Dimitrie, Constantin, Ioan și Ecaterina.
La finalul slujbei de pomenire, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a evocat personalitatea Episcopului Melchisedec subliniind calitatea sa de model pentru ierarhii români din toate timpurile, precizând totodată și modul în care Eparhia Romanului și Bacăului promovează activitatea acestuia. De asemenea, Chiriarhul și-a exprimat dorința, comună de altfel și romașcanilor, de a-l cinsti în viitor pe Episcopul Melchisedec ca pe un sfânt al Bisericii.
După rostirea cuvintelor evocatoare a urmat ceremonia depunerii de coroane de către delegația Centrului eparhial, a Fundației „Episcop Melchisedec”, a celor șase protopopiate din eparhie, precum și a instituțiilor centrale, județene și locale, în semn de prețuire, respect și recunoștință față de ierarhul omagiat, la capela unde este așezat trupul său neînsuflețit.
La final, toți cei prezenți au primit produse de panificație specifice acestei perioade pascale pregătite în brutăria „Betleem” a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului.
Pentru acest eveniment inclus în programul Zilelor Episcop Melchisedec Ștefănescu, Consiliul Județean Neamț, ca și partener, a cofinanțat această activitate ce a avut un impact important pentru toți romașcanii prezenți.
(Pr. Daniel Marari)