Cu binecuvântarea IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în Duminica a XXVIII- a după Pogorârea Duhului Sfânt, când Biserica Ortodoxă face și pomenirea Sfântului Ierarh Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, a fost oficiată la Roman sub protia P.Cuv. părinte Pimen Costea, vicar eparhial, Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva”. Părintele Vicar eparhial a fost însoțit la Cina Euharistică de P.Cuv. părinte Andrei Ioniță, exarh cultural, alături de un mic sobor de preoți și diaconi.
După săvârșirea Sfintei Liturghii, P.Cuv. părinte vicar Pimen Costea a îndemnat pe credincioși la pregătire duhovnicească în perioada postului pentru primirea Pruncului Iisus în sufletele lor printr-o viață morală exemplară.
Binele și răul sunt cele două elemente pe care le contracarăm zilnic prin diferite acțiuni pe care le facem, răul fiind lipsa binelui, iar bine fiind o provocare majoră pentru noi oamenii. Suntem chemați și astăzi printr-o reînnoire a participării la Cina lui Dumnezeu. Nu ne miră că astăzi avem tot mai multe derapaje de la morala și de la conduita socială, tot mai mulți oameni aleg să trăiască altfel decât o fac majoritatea și acesta este rezultatul propriei lor etici acceptate și înnobilate de rațiunea pe care o au și pe care ar fi trebuit să o folosească în Duhul libertății de la Dumnezeu în a fi slujitori și lăudători ai Preasfintei Treimi. Surprinderea nu mai este surpriză! Surprinderea de a fi refuzat Dumnezeu nu ne mai surprinde nici pe noi, pentru că dincolo de ideea achiziționării unui teren, a cinci perechi de boi sau căsătoria, toate acestea au fost și sunt actuale, dar dincolo de toate acestea, refuzul este în noi înșine. A te ruga Lui devine o corvoadă pentru omul actual. Noi suntem foarte subiectivi!
De asemenea, a tâlcuit pericopa evanghelică din această duminică vorbind despre chemarea pe care Dumnezeu o adresează tuturor oamenilor de a se pregăti pentru întâlnirea cu El și despre pretextele pe care de multe ori omul le caută încercând să se sustragă comuniunii cu El.
Preacucernici și preacuvioși părinți, preacuvioase maici , iubiți credincioși! Sfânta Evanghelie de astăzi, reînnoiește invitația dea pururi de altfel făcută de Dumnezeu omului: Veniți la Mine! Sub o formă mult mai plastică și accesibilă invitația de astăzi este adaptată nevoilor și cerințelor trupești ale omului. Este o invitație la cină. Surprinzător sau nu, omul prin natura lui experimentează această invitație zilnic, dar de cele mai multe ori în mod contrar așteptărilor Sale și așteptărilor noastre firești, deși ne punem în situația de a respinge invitația atunci când ne este făcută. Ne supărăm atunci când nu suntem invitați, dar nu ne ducem atunci când acceptăm. Pare surprinzătoare această dilemă, dar ea este realitate pentru că într-un fel sau altul mai mult sau mai puțin fiecare din noi o experimentăm în diferite situații. Nu doar că refuzăm anumite invitații favorabile nouă ci pur și simplu refuzăm a trăi. Prima invitație pe care o face Dumnezeu omul este aceea de a gusta viața, de a intra în viață, de a se bucura de cele pe care Dumnezeu i le-a pregătit și de a avea satisfacția lucrării bine făcute și împlinite fără ca să țină cont conjunctural de neputințele care apar și de insuficiențele care ar putea să îl afecteze. Toate cele pe care le-a creat Dumnezeu au fost date în mâna lui Adam și a Evei, iar cei doi au fost responsabili cu numirea fiecăruia în parte atât în lumea plantelor cât și din lumea animalelor, urmând ca toate acestea să fie în subordinea celor două făpturi create de Dumnezeu chip și asemănare. Punem ceea ce ne interesează și atunci când primim ceea ce am cerut, uităm să mulțumim. Trebuie să mergem la Cină tocmai pentru că bunătatea lui Dumnezeu ne-a chemat.
La finalul slujbei P.Cuv. părinte Andrei Ioniță, exarh cultural, a ținut un scurt cuvânt în care a amintit despre Sfântul Mitropolit Dosoftei.
Sfântul Mitropolit Dosoftei este legat de Eparhia Romanului și Bacăului, în periplul său duhovnicesc. A fost născut într-o perioadă glorioasă a ortodoxiei românești, a culturii și a spiritualității, la anul 1624. O viață în lumina Duhului Sfânt, cu o copilărie frumoasă și provenind dintr-o familie înstărită, fiind cărturar și învățat. Sfântul Dosoftei, a fost Episcop mai întâi la Huși, apoi la Roman, după care a ajuns la Iași în funcția de Mitropolit, fiind un mare promotor al culturii și a spiritualității pe care a îmbinat-o cu viața curată în Dumnezeu. A fost primul poet liric și dramatic care versuit Psaltirea Proorocului David, precum și alte opere culturale și religioase de renume.
Biserica Ortodoxă Română îl pomeneşte ca sfânt pe Ierarhul Dosoftei, Mitropolitul Moldovei, din anul 2005, fiind sărbătorit în ziua de 13 decembrie. Este considerat unul dintre cei mai mari cărturari români din secolul al 17-lea, fiind cunoscut ca primul traducător în limba română al cărților de slujbă religioasă. A dăruit Bisericii şi neamului românesc lucrări de mare valoare.
Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost oferite de corala „Paraschevi” a Catedralei Arhiepiscopale.
(pr. Daniel-Ionel Marari)