Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, alături de părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, de părintele Arhimandrit Andrei Ioniță, exarh cultural, și împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în Duminica a 3-a după Rusalii, Sfânta Liturghie baptismală, la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Roman, în cadrul căreia a botezat pe prunca Sofia Cipriana, fiica familiei diaconului Ciprian Chirilă.
Un sobor format din preoți și diaconi slujitori ai Catedralei „Sf. Cuv. Parascheva”, precum şi mulțime de credincioşi din Eparhia Romanului şi Bacăului au fost prezenți la Roman pentru a participa la Liturghia baptismală ce a fost oficiată de IPS Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în străvechiul chivot mușatin.
În cadrul slujbei, Părintele Arhiepiscop Ioachim a ținut un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor romașcani, în care a explicat semnificația botezului creștin ortodox.
După citirea pericopei evanghelice, părintele Arhimandrit Pimen Costea, vicar eparhial, a explicat semnificația acesteia:
Ne bucurăm de tot ceea ce Preabunul Dumnezeu revarsă asupra vieții noastre, bucurii pe care unii le percep ca fiind majore, alții ca fiind nesemnificative, dar care totuși fac parte din rânduiala vieții noastre pământești. Alții descoperă că viața lor nu este tocmai plină de bucurii, ci plină de multe preocupări firești, chiar cotidiene întrucât fac parte din nevoia de a supraviețui pe pământul acesta. Despre modul în care omul se raportează la cele pe care Dumnezeu i le-a pregătit, despre bucuria de a trăi și despre grija de a supraviețui ne vorbește Mântuitorul în Evanghelia de astăzi, amintindu-ne că nu atât grijile și bucuriile pe care viața le rezervă fiecărui om în parte sunt mari sau mici, ci modul în care omul reușește să le perceapă având ca filtru ochiul. Un ochi curățit și fără pată va vedea toate lucrurile ce îl înconjoară din prisma rânduielii lui Dumnezeu. Din ceea ce Dumnezeu i-a rânduit prin purtarea Sa de grijă. Însă dacă ochiul omului este întinat de vreo patimă, de vreun păcat, înlăuntrul ființei sale sălășluind anumite vicii ascunse pe care omul le ține acolo față de privirea celorlalți și e cunoaștere ale acestora, ei bine percepția realității este deformată și eronată.
De asemenea, părintele Pimen a evidențiat că tot omul ar trebui să ajungă la cunoașterea lui Dumnezeu-Iubire:
Uneori, omul ajunge să abuzeze de însuși viața lui, crezând că poate face mai mult decât este și că poate fi mai mult decât ar reuși sau i-a dat Dumnezeu să fie. Fiind cu multă luare aminte, la Evanghelia de astăzi ne amintim de ceea ce Mântuitorul ne recomandă: Căutați mai întâi Împărăția lui Dumnezeu și dreptatea Lui și toate celelalte vi se vor adăuga vouă. Măsura relației pe care omul o stabilește cu Dumnezeu și modul în care el se raportează la relația cu Dumnezeu este dată de această lepădare a grijilor lumești. Cu cât ești mai îngrijorat cu viața pe care o duci, pentru traiul tău de zi cu zi; cu cât ai mai multe preocupări a omului din afară, cu atât ești mai străin de Împărăția lui Dumnezeu și mai îndepărtat de adevărul Său. De aceea, lepădând grija cea lumească, abordând problema mântuirii noastre în fiecare zi într-un mod diferit sau același, ajungem să îl cunoaștem pe Dumnezeu așa cum este El.
Răspunsurile la strană au fost date de Corala Paraschevi a Catedralei Arhiepiscopale. (pr. Daniel Marari)