Liturghie baptismală la biserica mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului

La mănăstirea „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit în ziua de 24 martie 2019, Sfânta Liturghie baptismală.

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie baptismală la biserica mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” de la Valea Budului.

Aici, Părintele Arhiepiscop, a oficiat Taina Sfântului Botez pentru prunca Ecaterian-Xenia, fiica familiei preotului Cristian Prințu de la parohia Trebeș din protopopiatul Bacău și apoi Dumnezeiasca Liturghie împreună cu soborul preoţilor și alături de credincioșii prezenți la slujbă.

În cadrul slujbei Ierarhul a ținut un cuvânt de învățătură destinat credincioșilor băcăuani, în care a arătat semnificația botezului creștin.

Astăzi, cei care ați fost prezenți la Sfânta Liturghie, ați participat la o cateheză ortodoxă. În vechime catehumenii, la un moment al slujbei, ieșeau din biserică la îndemnul diaconului, care spunea: „Câți sunteți chemați ieșiți! Cei chemați ieșiți, ca nimeni din cei chemați să nu rămână! Câți suntem credincioși, iară și iară Domnului să ne rugăm!”. Participau la slujbă până la final, doar cei care erau botezați în numele Sfintei Treimi pentru ca apoi să se împărtășească cu Sfintele Taine, în perspectiva unirii cu Hristos.

La finalul Sfintei Liturghii Părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre semnificația duminicii actuale.

Tema centrală a pericopei evanghelice de astăzi este cea a credinței în puterea de a ierta păcatele și de a vindeca a Mântuitorului și Dumnezeului nostru. Vindecarea și iertarea nu trebuie separate una de cealaltă. Paraliticul, întins pe pat, a fost așezat la picioarele lui Hristos, ale Cărui prime cuvinte nu au fost „ești vindecat”, ci „iertate îți sunt păcatele tale”, arătând prin aceasta legătura dintre păcat și boală. În concluzie, pentru a scăpa de durerile noastre fizice, înainte de a cere de la Dumnezeu vindecarea bolilor trupești, trebuie să ne rugăm pentru purificarea noastră interioară, pentru iertarea păcatelor noastre.

Tot acum acesta a vorbit și despre importanța spovedaniei ca reintegrare a creștinului în trupul tainic al Bisericii.

Cu toții avem nevoie să ne eliberăm de greutatea greșelilor noastre, iar pentru aceasta, timpul postului este cel mai propice. În timpul postului trebuie să căutăm să ne eliberăm de această povară a păcatelor care ne împiedică să ne atingem obiectivul nostru comun - mântuirea. Dar cum putem face aceasta? Este simplu: prin spovedanie! Hristos a așezat bine lucrurile. Ne-a lăsat această Sfântă Taină, prin care avem posibilitatea de a deveni oameni noi, ca atunci când ieșim din apa botezului. Este păcat că acest lucru este din ce în ce mai ignorat. Sfântul Apostol Pavel ne spune că atunci când un mădular al Bisericii lui Hristos este bolnav, întregul trup este bolnav. De aceea nu trebuie să uităm că spovedania este sfârșitul solitudinii noastre, aducându-ne mai aproape de Dumnezeu, de noi înșine și de aproapele căruia îi greșim mereu.

La final, maica stareță stavroforă Magdalena Budeanu, a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru participarea la slujba arhierească, toți credincioșii fiind binecuvântați de Chiriarh. Răspunsurile liturgice au fost date de corala mănăstirii. (Pr. Daniel-Ionel Marari)