Liturghie arhierească și sfințire în Parohia Hociungi II

Duminică, 8 octombrie 2023, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a fost prezent în mijlocul credincioșilor Parohiei Hociungi II, din Protopopiatul Roman, unde a săvârșit Sfânta Liturghie și a sfințit Așezământul social-filantropic „Sfinții Împărați Constantin și Elena și Sfânta Cuvioasă Parascheva”, un altar de vară cu hramul „Izvorul Tămăduirii” și lumânărarul pus sub ocrotirea Cuvioasei Casiana imnografa.

În cuvântul de învățătură, rostit după citirea sfintei evanghelii, ierarhul a vorbit despre semnificația pe care o au învierile săvârșire de Mântuitorul Hristos:

„Hristos a arătat că viața aceasta este coruptibilă. Noi murim și după aceea trebuie să înviem. Acea înviere a fost tot o reanimare, deoarece acela a înviat pentru a mai muri o dată, însă Hristos a înviat pentru faptul că este consistența vieții. Nu poate viața să stea în morminte. El era viu și în moarte. Este foarte profundă această sintagmă, să fii viu și în moarte. Să iubești murind. Să scoți din străfundurile iadului pe cei care erau acolo ascunși până la învierea lui Hristos. Este un mare miracol al lui Dumnezeu pentru noi. Înscrieți-vă în acest plan al lui Dumnezeu, al reînvierii și al reanimării noastre, al repunerii noastre pe drumul către Înviere.”

La finalul Sfintei Liturghii, la propunerea Protopopului de Roman, Dan Alexandru Antoce, Părintele Dumitru-Daniel Pristavu a fost hirotesit iconom-stavrofor, pentru vrednicia cu care a coordonat întreaga parohie în cei 10 ani de slujire preoțească. Totodată, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a acordat distincții de vrednicie primarului comunei Moldoveni, Ioan Marcel Bîrjoveanu, și tuturor celor care s-au implicat în buna desfășurare a lucrărilor.

Răspunsurile la strană au fost date de către membrii corului Schitului Vovidenia, de la Mănăstirea Neamț.

(Pr. Bogdan Palcău)