Liturghie arhierească și sfințire de capelă la Parohia „Sf. Ierarh Nicolae” din Onești

În dimineața zilei de 4 noiembrie 2018, în Duminica a XXII-a după Rusalii credincioșii din Parohia „Sf. Ierarh Nicolae”, Onești, Protopopiatul Onești, au întâmpinat pe Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, care a venit pentru a sfinți lucrările de zidire a Capelei din incinta curții bisericii care este închinată Tuturor Sfinților. La Sfânta Liturghie și la slujba de sfințire a capelei au participat: PC Pr. Ioan Bârgăoanu, Protopop al Protoieriei Onești, alături de un sobor numeros de preoţi din împrejurimi, reprezentanţi ai autorităţilor județene și locale şi mulţime de popor, aducând prin aceasta laudă lui Dumnezeu, Care i-a învrednicit să zidească acest sfânt lăcaș.

Istoria parohiei din municipiul Onești începe cu anul 1843, când, prin bunăvoinţa marelui Hatman Alecu Ciuar Aslan, este ridicată pe temelie tare o biserică din cărămidă şi piatră, în formă de corabie, cu turlă clopotniţă pe pridvor. În anul 1849, după ce s-a aşezat catapeteasma din lemn de tei, cu icoanele pictate de pictorul Gh. Tătărăscu, lăcaşul sfânt a fost târnosit de către episcopul Veniamin Ruset, înconjurat de un sobor numeros de preoţi.

În cei aproape 170 de ani, lăcaşul sfânt a fost atins de dintele nemilos al vremii, precum şi de două cutremure (1940 şi 1977), necesitând, din timp în timp, lucrări de consolidare, restaurare şi înnoire.

Fiind în apropierea cimitirului oraşului, lăcașul de cult a fost și spaţiu de comemorare şi de pomenire a celor răposaţi şi de compasiune pentru familiile îndoliate.

Biserica parohiei a fost consacrată, de asemenea, ca un spaţiu de cultură, de unitate şi păstrare a valorilor tradiţionale şi spiritual din această zonă a Eparhiei noastre. Tot aici, s-a ridicat şi un aşezământ de asistenţă socială pentru copii şi persoane aflate în situaţii defavorizate.

Începând cu anul 2014, cu binecuvântarea Chiriarhului, preotul paroh Ioan Berdan din dorința de a întregii ansamblul ecclesial a pornit ridicarea unei capele mortuare, care să fie ridicată la standardele cerute de normele în vigoare. Ajutoare de mare sprijin i-au fost și părinții slujitori: Pr. Ionel Piștea, Pr. Nicoale Zaharia și Pr. Adrian Țopa. Capela s-a ridicat din cărămidă, cu acoperiș din tablă, având formă de navă, cu absidă la altar și Sfântă Masă. Împlinirea acestui frumos proiect a fost realizat cu sprijinul credincioșilor oneșteni, al Consiliului Local al Primăriei Municipiului Onești, precum și al unor oameni de bine ce au dorit să-și înscrie numele în rândul ctitorilor de lăcașuri sfinte.

În cuvântul său, părintele Arhiepiscop Ioachim a vorbit despre parabola Bogatului nemilostiv și a săracului Lazăr:

Parabola aceasta subliniază contrastul frapant care există între un anume om bogat, somptuos îmbrăcat, bine hrănit și un cerșetor așezat la poarta sa, acoperit de bube, ale cărui răni le ling câinii și care tânjește chiar și după firmiturile care cad de la masa bogatului. Așadar, sunt așezate în antiteză două persoane și două clase sociale reprezentative pentru perioada în care Hristos Domnul își desfășura activitatea Sa mesianică. Sunt aduși în discuție de multe ori bogații lui Israel în cuvântările Mântuitorului, însă pentru a se arăta că nu bogăția în sine este un păcat, ci administrarea ei defectuoasă sau împătimirea celor care dețin bunuri și care, orbiți de strălucirea ei, nu mai pot recunoaște pe Dumnezeu ca adevăratul izvor al bogăției... Parabola de astăzi trebuie să fie un argument al asumării vieții spirituale nu pentru spectaculosul minunii, ci ca rezultat al întâlnirii personale cu Dumnezeu, ca mod de a fi, născut din naturalețea celui ce caută pe Dumnezeu nu în semnificația filosofică a slovei, ci în adâncul de suflet care așteaptă smerit revărsarea harului.

La final, preotul paroh a mulțumit părintelui Arhiepiscop Ioachim pentru bucuria duhovnicească creată acestei comunități de credință ortodoxă prin slujirea Sfintei Liturghii și prin sfințirea capelei. Tot acum, în semn de prețuire Ierarhul a oferit preotului paroh, Crucea Țării de Jos, cea mai înaltă distincție pentru clerici a Eparhiei Romanului și Bacăului, iar preoților împreună slujitori le-au fost oferite diplome de excelență.

(pr. Daniel Marari)