La împlinirea unui an de zile de la mutarea la Cer a părintelui Arhimandrit Antonie Jeflea, fostul stareț al Mănăstirii cu hramul Nașterea Maicii Domnului din localitatea Giurgeni, a avut loc la această mănăstirea din localitatea nemțeană slujba Sfintei Liturghii și apoi rânduiala slujbei parastasului care au fost oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Alături de ierarh au fost prezenți părintele Pimen Costea, vicar eparhial, părintele consilier eparhial Serafim Huzdup, consilieri și inspectori eparhiali, diaconi, numeroși credincioși și foști fii duhovnicești.
Sute de credincioși au participat astăzi, 17 februarie 2019, la Sfânta Liturghie și apoi la slujba de pomenire oficiate de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim, alături de un sobor de preoți și diaconi în memoria părintelui Antonie, fostului stareț al Mănăstirii Giurgeni.
În cadrul Liturghiei a avut loc o hirotonie întru ieromonah a ierodiaconului Efrem (Florin) Manolea, care l-a final a fost hirotesit și întru duhovnic. Tot acum, au mai fost hirotesiți întru duhovnici, părintele Sergiu Simionescu, slujitor al mănăstirii Giurgeni, părintele Dănuț Bogdan Palcău pentru Parohia Valea Ursului și părintele Costel Tudor Bogdan pe seama Parohiei Bătrânești, ambele parohii din Protopopiatul Roman.
Chiriarhul a adresat și un cuvânt pentru credincioșii prezenți, vorbind despre tradiția creștină care se uită de la zi la zi.
Iubiții mei, astăzi trăim într-o lume în care, fiind atâtea informații, este greu să tragi o concluzie sau să sedimentezi un adevăr, statorniciți pe cuvinte, pe adevăr, pe Scriptură, pe Scrierile Sfinților Părinți sau pe celelalte surse de știință și de difuzare a acesteia în această lume. Trăim într-o lume în care s-a instalat amnezia. A început lumea să uite de la o zi la alta, căci lumea a devenit, cum spune un părinte, o vale a plângerii și un loc nu de întâlnire cu Dumnezeu, ci un loc în care nu se mai recunosc nici oamenii între ei. Oamenii au devenit niște numere care sunt luate sau nu în socoteală. Este greu să îți aduci aminte de moșii și strămoșii tăi și se șterge parcă tradiția frumoasă statornicită de înaintași.
În cuvântul de învățătură Ierarhul a îndemnat pe creștinii prezenți la amintirea și pomenirea părintelui Antonie.
Iată, suntem la un an de zile de când am așezat în mormânt, aici, protejat de o cruce, pe părintele duhovnicesc, starețul și duhovnicul acestui așezământ monahal. Vă amintiți că atunci erau multe lacrimi, erau și multe angajamente. Astăzi, la un an de zile, de ce ați venit aici? De ce suntem din nou adunați în Liturghie? Evident, pentru faptul că Liturghia nu face altceva decât actualizeze prezentul dumneavoastră. În Liturghie nu este trecut, nu este viitor, este un prezent continuu. Faptul că Hristos ne-a spus <<Să faceți acestea întru pomenirea Mea!>> înseamnă că actualizăm prezentul lui Dumnezeu și Dumnezeu nu are trecut, nu are viitor. Este un prezent continuu. Acest timp nu se mai măsoară cu ceasul, se măsoară cu Dumnezeu, căci Dumnezeu este infinit.
Ierarhul a mai vorbit și despre importanța rugăciunii pentru mântuirea sufletelor pentru care ne rugăm și despre neuitarea celui care a fost părintele stareț Antonie.
Morții nu mor când sunt puși în morminte, ci atunci când cad în uitare. De aceea, faptul că nu l-ați uitat pe părintele Antonie și ați venit credincioși din toate părțile României, să fiți împreună astăzi în duh de rugăciune, parcă am simțit încredințarea că părintele este aici cu noi. Îi promitem părintelui Antonie că vom fi aici prezenți. Bunul Dumnezeu să ne întărească pe fiecare să îl pomenim și să ne întâlnim permanent în duh de rugăciune, și cu ochii minții, ochi ai gândului, care se duc până în străfundurile lui Dumnezeu să mergem și noi din slavă în slavă, din rugăciune în rugăciune, din cunoaștere în cunoaștere, urcând treptele desăvârșirii în Împărăția lui Dumnezeu. Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți, să vă dăruiască sănătate deplină, să veniți aici la Maica Domnului care vă privește pe fiecare cu ochi milostivi, vă privește pe fiecare cu un cuvânt, cu o mână milostivă care vă întinde un dar de la Iisus Hristos, Fiul ei iubit. Dumnezeu să-i ierte și să îi binecuvânteze iar dumneavoastră să vă dăruiască sănătate, pace și liniște, alese bucurii!
După Liturghie a avut loc la mormântul împodobit cu flori rânduiala Parastasului pentru părintele Antonie, fostul stareț al vetrei monahale de aici. La final, părintele stareț Nicolae Dănilă a mulțumit Arhipăstorului pentru prezență și binecuvântare și a rememorat amintiri frumoase pe care le-a trăit alături de fostul stareț și părinte duhovnicesc. După acest moment emoționant, la poarta mănăstirii fiecare creștin dintre cei prezenți a primit un pachet cu ofrande întru pomenirea marelui duhovnic și fost stareț al mănăstirii.
(pr. Daniel-Ionel Marari)