Liturghie arhierească în prima zi a anului 2018 la Catedrala „Sf. Cuv. Parascheva” din Roman

01 Ianuarie 2018

            Luni, 1 ianuarie 1018, în prima zi a Noului An, când creștinii ortodocși serbează Tăierea Împrejur a Mântuitorului Iisus Hristos şi este cinstit în mod special Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, arhiepiscopul Cezareei Capadociei, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului,  a oficiat Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare în Catedrala arhiepiscopală din Roman. În rugăciune, alături de Ierarh, au fost prezenți în sobor părintele arhim. Pimen Costea, Vicar eparhial, părintele arhim. Serafim Huzdup, consilier eparhial și părintele arhim. Andrei Ioniță, mare ecleziarh al Catedralei, precum și preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Paraschevi” a lăcașului de cult mușatin. Tot în această zi a fost hirotesit întru duhovnic un părinte Ieromonah, iar un părinte diacon a fost ridicat la rangul onorific de arhidiacon.

La prima Dumnezeiască Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare oficiată în anul 2018, mulţime de preoți, diaconi și credincioşi s-au rugat alături de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului pentru a primi binecuvântarea Lui Dumnezeu în noul an.

În cuvântul de învățătură, oferit de Părintele Arhiepiscop s-a vorbit despre semnificațiile duhovnicești ale sărbătorii Tăierii Împrejur a Domnului pentru creștinul de astăzi și despre înnoirea spirituală ca deziderat al celor ce doresc să pună început bun vieții odată cu începerea noului an.

În cadrul slujbei euharistice părintele ieromonah Dorotei Mazilu a fost hirotesit duhovnic, iar părintele diacon Marius Gheorghiță Prisecariu a fost ridicat la rangul onorific de arhidiacon, ambii pe seama Catedralei Arhiepiscopale din Roman.

După încheierea Sfintei Liturghii  au fost citite rugăciuni de mulţumire, iar credincioşii au fost binecuvântați de către Părintele Arhiepiscop Ioachim, acesta adresând urarea tradițională „La mulţi ani!” tuturor celor ce poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.  

(Pr. Daniel-Ionel Marari)