În perioada 25-30 ianuarie, Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău a organizat diverse evenimente duhovnicești de aleasă bucurie destinate enoriașilor în cadrul programului cultural-spiritual cunoscut sub denumirea de „Zilele parohiei”, prilejuite de hramul bisericii închinate ocrotitorilor învățământului teologic: Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie de Nazianz și Sfântul Ioan Gură de Aur. Momentul central al evenimentelor a fost săvârșirea Sfintei Liturghii arhierești de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, în data de 27 ianuarie.
Programul duhovnicesc cunoscut sub denumirea de „Zilele Parohiei Sfinții Trei Ierarhi”, desfășurat în perioada 25-30 ianuarie în zona de Nord a Bacăului, a constituit pentru enoriașii acestei parohii un motiv de intensificare a vieții spirituale prin participarea la serviciul liturgic săvârșit zilnic și prin venerarea sfinților ale căror moaște se regăsesc în racla adusă special pentru această perioadă de la Catedrala arhiepiscopală „Sf. Cuv. Parascheva” de la Roman.
Înaltpreasfinţitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului şi Bacăului, a fost prezent în mijlocul credincioșilor băcăuani din această parohie duminică, 27 ianuarie săvârșind Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, binecuvântând activitățile desfășurate în această perioadă în contextul „Zilelor Parohiei Sfinții Trei Ierarhi”. De arhiereştile binecuvântări şi de cuvântul de învăţătură al ierarhului s-au bucurat toţi cei care s-au alăturat în rugăciune credincioşilor păstoriţi de către preoţii acestei parohii.
Cu acest prilej, în cuvântul Său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a felicitat preoții slujitori în acest sfânt lăcaș și pe enoriașii parohiei pentru armonia și conlucrarea lor spre slava lui Dumnezeu și în perspectiva mântuirii fiecăruia, vorbind despre timpul liturgic pe care credincioșii prezenți în biserică sunt chemați să-l trăiască în mod plenar.
Astăzi ne-am oprit duhovnicește în această oază de spiritualitate, în acest spațiu sacru, care este poartă a cerului și locul de întâlnire cu Dumnezeu și ne-am odihnit în Duhul Sfânt. Noi considerăm că frățiile voastre sunteți pietre vii din care se constituie trupul tainic al Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Astăzi a fost o zi de liniște ruptă parcă din timpul lui Dumnezeu, și văzându-vă focalizați cu credința și cu ochii minții către altarul acesta unde s-a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, înseamnă că nu ați trăit în timpul acesta pe care noi îl măsurăm cu ceasul, ci ați trăit în timpul lui Dumnezeu, cel care este un prezent continuu. Vă dorim încă de pe acum să aveți un hram binecuvântat, iar celor care poartă numele celor trei Sfinți Ierarhi le dorim multă sănătate, pace, liniște și alese bucurii și mângâieri duhovnicești.
În cuvântul său, Părintele Arhiepiscop Ioachim a explicat clerului și credincioșilor că scopul vieții este mântuirea realizată în comuniune de iubire cu Dumnezeu.
Cine nu are scop în această lume mântuirea, atunci toată viața lui este în van și toate realizările pe care le are sunt vânare de vânt. Spunea un înțelept că nu este important ce facem în viața aceasta, ci importantă este direcția în care ne mișcăm. Deci, dacă ne mișcăm sau vă mișcați împreună în comuniune de iubire milostivă, atunci înțelegem și că scopul vieții noastre pe pământ este mântuirea. Lucrarea noastră pe care o facem în cadrul bisericii o împlinim în numele Preasfintei Treimi care presupune iubirea Supremă a dumnezeirii întreit strălucitoare așa cum cântăm în troparul Sfinților Ierarhi. Iubiții mei, lumea de astăzi este asemuită cu o mare de oameni care se precipită de pe munte în vale, toată lumea fuge și merge indiferent de condițiile climaterice sau de circumstanțele pe care i le oferă viaţa. Parcă suntem prinși într-o lesă și participăm la această alergare galopantă fără ai mai discerne sensul. Ne angajăm la această viteză fără să fim conștienți dacă ajungem la scopul pentru care trăim pe acest pământ. Dacă nu alergăm în această viață în Duhul Evangheliei nu putem dobândi mântuirea pentru care se presupune comuniunea în Biserica lui Hristos.
Credincioșii prezenți la slujbă s-au putut închina la racla cu sfintele moaște de la Catedrala arhiepiscopală „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Roman, care a fost adusă la parohia băcăuană încă din data de 25 ianuarie 2019. Odoarele sfinte vor rămâne la această biserică până miercuri, 30 ianuarie, când se va săvârşi Sfânta Liturghie în cinstea acestei „Treimi de arhierei”, ocrotitorii parohiei din zona de Nord a Bacăului.
La final, preotul paroh Aurel Cîrlan, împreună cu părinţii slujitori Marian Gliga şi Flavius Balaban au mulțumit Arhipăstorului Ioachim pentru binecuvântare și pentru cuvântul de suflet oferit. Răspunsurile la strană au fost date de către Corala „Parascheví” a Catedralei arhiepiscopale din Roman.
(pr. Daniel-Ionel Marari)